Gladijatori 1Foto: STARSPORT

EURO 2020 u 2021. godini, fudbalska industrija našla je način da sačuva finansijske interese, u traženju tog modela sigurno je samo jedno, nije se puno razmišljalo o zdravlju glavnih aktera fudbala a to su igrači.

Nakon prekida gotovo svih takmičenja u 2020. godini, većina prvenstava završena su po ubrzanom kalendaru. Pa kvalifikacije za UEFA takmičenja, nacionalne lige i kupovi, kvalifikacije za svetsko prvenstvo u Kataru 2022…

U tom ritmu, došlo je do fizičkih napora koji u velikoj meri narušavaju zdravlje igrača. Posle samo nekoliko uvodnih utakmica EURO 2020, već ima više od deset povreda igrača, neki su se povukli sa takmičenja a scena koju smo gledali nakon pada Kristijana Eriksena bila je uznemirujuća. Prognoze lekara da se više neće baviti fudbalom su očekivane ali i manje važne, u odnosu na njegovo zdravlje koje je najbitnije. Postavlja se pitanje, šta je uzrokovalo takvu situaciju kod mladog i fizički snažnog čoveka?

Pre dve godine FIFPro (svetsko udruženje profesionalnih fudbalera), nakon istraživanja koje je sprovedeno sa stručnim medicinskim timom na čelu sa doktorom Vinsentom Gotebaržom, obavestilo je javnost da su kalendari takmičenja postali toliko opterećujući za igrače da im se u velikoj meri narušava zdravlje.

Kao najupečatljiviji primer prezentovan je slučaj Son Heunga, igrača Totenhema, koji je u periodu od dvanaest meseci odigrao 78 utakmica i preleteo 110.000 km da bi reprezentovao svoju zemlju, Južnu Koreju. Slične brojke zabeležene su i kod Sadio Manea i Alisona Bekera iz Liverpula itd…

Medicinski eksperti smatraju da je između dve utakmice potrebno da prođe pet dana, da bi igrači bili u normalnom režimu rada i da im telo ne bi osećalo posledice. Kao primer naveden je reprezentativac Danske Lase Šene, koji je nakon SP u Rusiji 2018. godine imao samo 14 dana odmora pre nego što je morao da se vrati u svoj klub i nastavi da trenira i igra.

Kod manje poznatih igrača koji nastupaju za manje klubove, istraživanja su još dramatičnija, uzimajući u obzir da nemaju kvalitetne uslove za oporavak od velikih napora.

Čovek se kroz svoju evoluciju izborio sa svim nedaćama, jedino protiv prirode nije uspeo, niti će. Krajnje je vreme da svi shvatimo da fudbaleri nisu mašine, da su ranjivi kao i svi drugi ljudi i da se industrija fudbala ne sme praviti na narušavanju tuđeg zdravlja.

Autor je predsednik sindikata profi fudbalera (SPFN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari