Glas Amerike: Odata počast stradalom srpskom sportisti Lazaru Đukiću u nastavku Krosfit igara 1foto:Prinscreen YT

Počast srpskom sportisti Lazaru Đukiću, koji je u četvrtak nastradao u takmičenju u plivanju na jezeru Fort Vort u Teksasu, odata je u nastavku Krosfit igara u petak.

Učesnici su se okupili u Dikis areni u Fort Vortu, a među njima se mogao videti i Luka Đukić, brat nastradalog Lazara, koji se takođe takmičio u Krosfit igrama.

Pred minut ćutanja, sa razglasa se čulo da će Lazar Đukić biti upamćen kao „besprekorni sportista, sin, partner i prijatelj“.

„Svima koji su ga poznavali nedostajaće njegov takmičarski duh, dobrota i radost“, čulo se na početku nastavka Krosfit igara – koje su bile obustavljene u četvrtak posle tragedije, a potom je odlučeno da se nastave po planu.

Sportista iz Srbije nastradao je kada nije izronio iz jezera Marin krik, gde se održavalo takmičenje u plivanju. Takmičenje se sastojalo od trčanja 5,6 kilometara i plivanja 800 metara, piše Glas Amerike.

Spasioci su u četvrtak pre podne izašli na teren i izvukli telo iz vode, posle poziva da jedan od takmičara nije izronio iz jezera.

Uzrok smrti nije zvanično saopšten.

Kol Lern, sportista iz Kanade, bio je svedok celog događaja i za WFAA je ispričao šta je video sa obale.

„Potpuno sam slomljen, ne znam ni šta da mislim… Video sam da je počeo da pravi male, brze pokrete i da je pokušavao da drži glavu iznad vode. U tom trenutku smo počeli da dozivamo spasioce i vičemo da mu treba pomoć, i posle nekoliko sekundi ispod vode, nikad nije izronio“.

Događaj je bio prenošen uživo na Fejsbuku, Jutjubu i sportskom kanalu ESPN, gde je prenos i naglo prekinut posle toga.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci dela takmičenja u plivanju gde se navodno vidi takmičar koji nestaje pod vodom.

Direktor Krosfit igara Don Fol rekao je da će sarađivati sa nadležnima u istrazi o tragediji na jezeru Marin krik u Fort Vortu, prenosi AP.

On je rekao i da je Krosfit imao bezbednosnu strategiju i osoblje koje je vodilo računa o bezbednosti na licu mesta. Krosfit nije odgovorio na upit AP o detaljma te strategije.

Đukić je igrao vaterpolo i bio je ambasador brenda FITAID, rekao je za AP generalni menadžer te firme Gijs Spans, koji je srpskog sportistu poznavao tri godine.

„Imao je neverovatnu radnu etiku tokom svoje sportske karijere, ali je i uvek nalazio vremena da razgovara sa ljudima. Stvarno jako, jako dobar dečko“.

Spans je gledao prenos plivanja nekoliko kilometara dalje od jezera, na centralnom punktu takmičenja. On je tražio Đukića među plivačima koji su izašli iz vode pre nego što je shvatio da ga nema.

„Mislio sam da je završio trku, ali onda sam pomislio – zašto nema njegovog imena na cilju? Tokom cele trke bio je među prvih pet. I onda sam samo video ljude da dolaze i pitao sam se šta se desilo“.

Spans je dodao:

„On je došao da pobedi. Bio je sjajan plivač“.

Đukić je, prema navodima iz njegove biografije na sajtu Krosfita, bio treći krosfit sportista u Srbiji i na 88. mestu svetske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari