Glavna snaga Bešiktaša poznati internacionalci bogatih klupskih karijera 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Bešiktaš se provukao u plej-of za Ligu Evrope, ali tek u nadoknadi druge utakmice sa LASK-om obezbeđen prolaz na megdan srpskom viceprvaku ne bi trebalo da zavara igrače i navijače Partizana, jer možda ova postava još ne liči na onu što je plasmanom u nokaut fazu Lige šampiona prošle sezone zadužila turski fudbal, ali i dalje ima veća, iskusnija i skuplja igračka imena od crno-belih.

Kapiten Tolga Zengin nije baš u rangu Vladimira Stojkovića, što se videlo i u revanšu u Austriji, ali ovaj 34-godišnjak je toliko iskusan da je u stanju da prikrije svoje nesigurnosti i da vetar u leđa ostalima. Najpre zadnjoj liniji, čiji su najjači i najzvučniji aduti štoper drugoplasirane reprezentacije poslednjeg Svetskog prvenstva – Hrvat Domagoj Vida i njegov saborac sa druge pozicije centralnog defanzivca Pepe, Portugalac brazilskog porekla s pregršt trofeja uzetih u dresu madridskog Reala. Drugi „karioka“ Adriano nije možda njegove klase, ali neko ko je bio deo Barselone može samo da izaziva izaziva strahopoštovanje direktnih rivala na mestu levog beka. Gari Mendel takođe, što zbog partija i dugog staža u nacionalnom timu Čilea (111 nastupa) što zbog epizode u Interu i srčanosti, zbog koje nosi nadimak pitbul, pa je jasno koliko će znanja, snage, veštine i upornosti biti potrebno „parnom valjku“ da probije odbrambeni bedem istanbulskog tima.

Defanzivci Partizana biće na još težim iskušenjima od kolega iz ofanzivnog bloka.

Recimo, bivši prvotimac Liverpula i svojevremeno zvezda holandske mlade selekcije Rajan Babel ozbiljna je pretnja sa krila, a prekaljeni Portugalac Rikardo Kvarežma sinonim za inteligentna dodavanja, snažan šut i efektne driblinge. U toj ravni je i napadač Vagner Lav, Brazilac fudbalski sazreo u moskovskom CSKA i Monaku. Bio je i Alvaro Negredo, ali je na Partizanovu sreću ovaj odlični golgeter dan posle „dovoljnog“ poraza od LASK-a prodat Monaku.

Što ne znači da trener Senjol Guneš nema rezervnih aduta i plan B za mečeve sa klubom istih boja, iako je ovog leta ostao bez nekoliko važnih pojedinaca. Šta više, turski velikan s višestruko bogatijim budžetom, dužom istorijom i redovnijim učešćima u UEFA takmičenjima sigurno neće ništa prepustiti slučaju u tri sata klinča sa autsajderom, koji, opet, ima pravo da veruje u čudo. I obavezu da za to „iskrvari“, pa kom obojci kom opanci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari