Gledaj Srbiju u kvalifikacijama za Mundobasket preko bilo kog interneta 1Miloš Teodosić Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Košarkaši Srbije su na novom početku. Posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre došlo je do razlaza sa Igorom Kokoškovim, pa će „orlovi“ sada sa Svetislavom Pešićem na klupi krenuti u nove pohode.

A prvi izazovi koji čekaju iskusnog trenera jesu mečevi kvalifikacija za Mundobasket protiv Letonije (u četvrtak od 20 sati) i Belgije (tri dana kasnije), koje svi ljubitelji košarke mogu da gledaju ekskluzivno na Sport klubu, ali i preko bilo kog interneta zahvaljući EON paketima.

Svetislav Pešić je stručnjak koji je poslednji doneo našoj zemlji trofeje – 2001. smo bili prvaci Evrope u Istanbulu, dok smo godinu dana kasnije pokorili planetu u Indijanapolisu. U međuvremenu je naša selekcija osvajala medalje na velikim takmičenjima, bili smo vicešampioni sveta i Evrope, kao i srebrni na Olimpijskim igrama, ali je uvek to malo nedostajalo da se dođe do trona.

Sada, skoro dve decenije kasnije, Pešić je opet na klupi nacionalnog tima, a prvi izazovi ga čekaju na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Neće legendarni Kari imati najjači tim na raspolaganju zbog, sada već čuvenog, rata na relaciji FIBA – Evroliga. Neće moći da računa na košarkaše iz Evrolige i NBA lige, međutim i pored toga su ciljevi najveći.

Prvi izazov Pešića čeka već sutra (od 20 sati), kada će Srbija u prvom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u dvorani „Aleksandar Nikolić“ dočekati Letoniju. „Orlove“ će predvoditi Miloš Teodosić, kapiten naše selekcije, a Pešić je pre samog meča najavio da ekipa ne sme da razmišlja o protivnicima, već samo o sebi i svojoj igri.

– Teodosić je rešio privatne probleme i priključio nam se u Beogradu. Vrlo sam zadovoljan, svi igrači koje smo zvali su se odazvali. Naravno, igraćemo bez momaka koji nastupaju u Evroligi, oni će biti tu za neka druga vremena. Svima dajemo šansu, pa ćemo videti ko može da pomogne ekipi – rekao je Pešić, a onda je govorio i o protivniku:

– Letonija je u velikoj prednosti, bili su zajedno čitav jul i avgust i već su uigrani. Igraju u inostranstvu, to su momci sa iskustvom, a tu je i Rodions Kuruc iz Partizana. Mi smo ih dobro skautirali, vidi se da su kao dobro uigrana mašina. Predstavljaju izazov za nas. Potrebno je posebno zalaganje na mečevima kvalifikacija da bismo kompenzovali nedostatak uigranosti. Potrebna nam je i podrška publike da pomogne ovim mladićima.

Pešić za ovaj „prozor“ kvalifikacija nije pozvao evroligaške igrače Nikolu Kalinića i Vladimira Lučića, međutim istakao je da na njih računa.

– Ko je lud da na njih ne računa? Ne znam da li oni na mene računaju. I sa njima je odavljen razgovor, dobar razgovor, oni su motivisani, ali sada igraju Evroligu – istakao je Pešić.

Imao je selektor Srbije sužen izbor za mečeve sa Letonijom u „Pioniru“ i Belgijom u Monsu, pa će za te duele konkurisati: Balša Koprivica (Partizan), Aleksa Avramović (Partizan), Uroš Trifunović (Partizan), Nemanja Dangubić (Partizan), Rade Zagorac (Partizan), Alen Smailagić (Partizan), Nikola Jović (Mega Basket), Nikola Đurišić (Mega Basket), Jovan Novak (Fuenlabrada), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Aleksa Radanov (Igokea), Dalibor Ilić (Igokea), Dragan Apić (Zjelona Gora), Marko Jagodić Kuridža (Budućnost) i Nikola Rebić (Miteldojčer).

Da podsetimo, pored Belgije i Letonije, u grupi sa Srbijom je i Slovačka. U naredni krug kvalifikacija proći će po tri najbolje reprezentacije iz svake grupe, a bodovi osvojeni u prvoj fazi se prenose.

Utakmice Srbije sa Belgijom i Letonijom, ali i druge kvalifikacione utakmice za Mundobasket dostupne su kako za SBB korisnike, tako i za one koji to nisu, putem EON aplikacije uz EON pakete bez ugovorne obaveze koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara u trajanju od 30 dana.
EON paketi van SBB mreže dostupni su putem bilo kog interneta u Srbiji i omogućavaju onima koji nisu korisnici SBB interneta da bez ugovorne obaveze uz jednokratnu pretplatu gledaju sve SBB sadržaje, bilo kada i bilo gde u Srbiji, na bilo kom uređaju.

Preuzeto sa direktno.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari