Gonzaga favorit za prvu titulu 1

Jedan od najvećih sportskih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama odigraće se tokom predstojećeg vikenda.

Univerziteti: Hjuston, Bejlor, Gonzaga i UCLA plasirali su se na čuveni fajnal-for NCAA koji će se organizovati u Indianapolisu na poznatom stadionu Lukas Oil na kojem inače igraju Indianapolis Koltsi, velikani američkog NFL fudbala.

Čudo bi zaista trebalo da se desi pa da UCLA u polufinalu ili pobednik duela Hjuston-Bejlor iznenade Gonzagu na putu ka prvoj tituli u istoriji renomiranog univerziteta.

Imali su Buldozi i bolje generacije: možda je ona iz 2017. izgledala kvalitetnije, iz perspektive individulanih košarkaških performansi Najdžela Vilijams-Gosa, Džoša Perkinsa (bivši i aktuelni plejmejkeri Partizana), Zeka Kolinsa (Portland), Ruija Hačimure (Vašington), Kilijana Tilija… međutim tada u prvom finalu u istoriji univerziteta poraženi su od Severne Karoline.

Sjajni Mark Fju, stručnjak koji je na Gonzagi od 1989. a šef struke poslednje 22 godine u prilici je da izvanredan rad kruniše toliko čekanom titulom sa ekipom koja bi u tom slučaju ponovila rezultat koji se graniči sa savršenstvom.

Buldozi su trenutno na skoru 30-0 i ukoliko dođu do pehara postaće tek četvrti univerzitet u istoriji koledž košarke koji je sezonu završio sa perfektnim učinkom.

Gonzaga je po mnogim statističkim parametrima najbolja ovosezonska ekipa, posebno dominantna u poređenju sa preostale tri koje su se plasirale na fajnal-for. U proseku ubacuju 92 poena; iz igre šutiraju 55 odsto, pritom imaju 18,6 timskih asistencija.

Buldozi su pritom vrlo kvalitetna defanzivna ekipa, pokrivena na svim pozicijama.

Sjajni brkajlija Dru Timi, centar starog kova, bez naglašenih fizikalija, ali tehnički vrlo potkovan, neko je ko predvodi generaciju i biće vrlo zanimljivo da li će uspeti da se domogne NBA i koja će ga ekipa eventualno birati na draftu.

Timi je na proseku od 19 poena, 7,2 skoka i 2,3 asistencije, uz šut iz igre od preko 60 odsto.

Džejlen Sags, daroviti plejmejker koji po koordinaciji pokreta neodoljivo podseća na čuvenog Penija Hardveja, najveći je NBA prospekt u sastavu trenera Fjua.

Kori Kispert verovatno je najbolji šuter Buldoga i sa 18,9 poena, drugi je strelac ekipe u kojoj važne uloge imaju i Kanađanin na mestu dvojke Endrju Nebhard, odnosno korpulentni Enton Votson, najbolji defanzivac pod košem.

Koliko je Gonzaga dominantna pokazuje i podatak da je od poslednjih 28 utakmica, čak 27 dobila dvocifrenom razlikom.

Buldozi će za rivala u polufinalu imati najtrofejniji univerzitet u istoriji američke koledž košarke.

UKLA se prvi put plasirala na fajnal-for posle 2008. godine.

Poslednju, od ukupno rekordnih 11 titula, osvojila je davne 1995. i na osnovu sastava i igara zaista je teško očekivati da mogu iznenaditi sjajnu Gonzagu.

Bruinsi su možda i najslabija ekipa na fajnal-foru na koji su stigli pobedom nad Mičigenom rezultatom 51:49.

Podvig su, verovatno i najveći, napravili u kolu pre, u kojem su izbacili Alabamu koja u sastavu ima nekoliko NBA prospekata.

Plejmejker Tajger Kembel i bek-šuter Džoni Južang najbolji su pojedinci u timu koji u proseku ubacuje 72,9 poena i po napadačkom rejtingu daleko je ispod Gonzage.

Duel Hjustona i Bejlora rezultatski bi trebalo da bude daleko interesantniji.

Prvi put od 1984. i čuvenog Akima Olejdžuvona, Hjuston se plasirao na završni turnir na kojem će se najviše osloniti na pleja Markusa Sasera (13,5p), Kventina Grimsa, verovatno i najboljeg šutera (18p) odnosno seniora Dežona Džeroa (10,8p).

Hjuston je napadački skromniji od Bejlora, koji bi, barem su takve projekcije, jedini mogao da namuči Gonzagu.

Uostalom, tokom sezone doživeli su samo dva poraza (26-2) i na fajnal-foru će važiti za drugu najbolju napadačku ekipu.

Vrlo su iskusni, fizički snažni, a trojica najefikasnijih igrača nalaze se na trećoj i četvrtoj godini studija. Devon Mičel (14p, 5,3as), Makio Tig (15,9p) i Džared Batler (16,5p) predvodiće Bejlor na tek trećem pojavljivanju na fajnal-foru (prvi put od 1950. godine) u pokušaju da se domogne prve, istorijske titule.

Bogata istorija UCLA

Ne samo što je najtrofejniji univerzitet u istoriji američke koledž košarke, UCLA je i jedini koji je čak četiri puta sezone završavao perfektnim učinkom. U pohodima na titule 1964, 1967, 1972, i 1974. Bruinsi su na kraju sezone imali skor 30-0. Pre njih, San Francisko je takmičarsku 1955-56 okončao skorom 29-0 dok je Indijana poslednji univerzitet koji je u sezoni 1975/76 imao maksimalan učinak 32-0. Zanimljivo je to da je UCLA jedini univerzitet na ovosezonskom fajnal-foru koji je osvajao titule. Hjuston je dva puta igrao u finalu 1983. i 1984. kada je za njega igrao Akim Olejdžuvon; Bejlor je predaleke 1948. jedini put poražen u finalu, dok su košarkaši Gonzage isti osećaj imali samo 2017. kada su u finalu poraženi od Severne Karoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari