Iako nije na samoj obali Dunava, Negotin od skora ima svoj nautički klub. Zaljubljenici u Dunav i sportove na vodi iz ovog krajinskog grada osnovali su Nautički klub Negotin 865 kao sportsku organizaciju kako bi omasovili i popularizovali nautički sport.

– Nautički klub Negotin 865 osnovan je kao „posledica“ višedecenijske težnje Negotina da „izađe“ na Dunav, pa tako u našem klubu imamo sekcije za kajak, kanu, veslanje, plivanje, ronjenje, jedrenje, rafting, regate, skokove, skijanje na vodi, skutere na vodi, ribolov – kaže za Danas sekretar Nautičkog kluba Negotin 865 Saša Pitarević.

Negotinskim zaljubljenicima u Dunav ništa nije teško, što se nedavno pokazalo prilikom osmišljavanja i organizovanja manifestacije Negotin na Dunavu koja je održana na plaži u Kusjaku. Celodnevni program koncipiran je tako da je za svakoga bilo ponešto – mini-regata od Mihajlovca do Kusjaka, promocija sportova na vodi za koju je bio zadužen prijateljski Kajakaški klub iz Tekije, takmičenje negotinskih srednjoškolaca u veslanju, Kusjački kotlić, nadmetanje u sportskom ribolovu, doprineo je da se Nautičkom klubu Negotin 865 priključe novi članovi.

– Negotin je izašao na Dunav kroz manifestaciju Negotin na Dunavu koja je istovremeno doprinela afirmaciji našeg kluba i omasovljenju članstva, tako da sada Negotin 865 ima sedamdesetak članova. Ova manifestacija pokazala je da smo na dobrom putu da ostvarimo plan koji se tiče omasovljenja članstva, a sem toga radićemo i na nabavci plovila. Ukoliko za to postoji interesovanje, u planu je i formiranje ekipa za kajak, kanu gde bi sa takmičarima radili kvalifikovani instruktori – priča Pitarević.

Za sve aktivnosti, naravno, potrebne su pare, a Nautički klub Negotin 865, kako kaže sekretar kluba, pošto je skoro formiran nije se našao u ovogodišnjem opštinskom budžetu. Spremnost da pomogne negotinskim nautičarima i realizaciji njihovih planova, lokalna samouprava je pokazala pokroviteljstvom manifestacije Negotin na Dunavu. Nema ni sponzora, nautičari se nadaju da će se to u skorije vreme promeniti, pa odlaske na regate sami finansiraju. Negotin 865 učestvovao je do sada na Veselom spustu na Ibru, na regati na Tari i u Tekiji i to je, kako kažu, tek početak, u nedelju su, naravno, zajedno sa Turističkom organizacijom opštine Negotin na prigodan način obeležili Dan Dunava. Pred negotinskim nautičarima je čitavo leto u kome će se potruditi da svojim aktivnostima popularišu sportove na vodi i zdrav život. I naravno Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari