pored činjenice da Srbija prvi put nastupa samostalno, ako se ne računa nastup Kneževine Srbije 1912. godine, njen tim prvi put predvodiće jedna žena, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije Snežana Lakićević Stojačić.
– Od ukupno 90 sportista koji će nas predstavljati u Pekingu, čak dvadeset pet čine devojke što je značajno povećanje učešća žena na ovom takmičenju.

pored činjenice da Srbija prvi put nastupa samostalno, ako se ne računa nastup Kneževine Srbije 1912. godine, njen tim prvi put predvodiće jedna žena, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije Snežana Lakićević Stojačić.
– Od ukupno 90 sportista koji će nas predstavljati u Pekingu, čak dvadeset pet čine devojke što je značajno povećanje učešća žena na ovom takmičenju. Prvi put imamo ženu za šefa olimpijske delegacije a zastavu na otvaranju igara nosiće naša najveća sportistkinja, Jasna Šekarić. Srbiju će predstavljati nove snage, puno novih, mladih sportista. Tu su odbojkašice, plivači, strelci a posebno mi je drago da se rvanje vraća na olimpijsku scenu, jer je tradicija ovog sporta duga u Zrenjaninu gde je bilo i pre olimpijaca. Naš put u Peking obeležen je većim prisustvom žena i nadam se da ćemo taj imidž znati dobro da iskoristimo i vratimo se sa puno medalja- ističe Snežana Lakićević Stojačić.

Olimpijska tradicija

Nikada Zrenjaninu nije manjkalo uspešnih sportskih klubova i pojedinaca koji su dostigli svetski priznate rezultate. Spisak je podugačak – fudbaleri Zvonimir Vukić, Darko Kovačević, Vladimir i Ilija Ivić, NBA igrač Žarko Čabarkapa, olimpijci Dejan Bodiroga, Vladimir i Nikola Grbić, karatistkinja Snežana Perić, samo su neki od uspešnih sportista koji su potekli iz Zrenjanina. Tu je i stara garda, reprezentativac Dejan Govedarica, rukometaš Momir Rnić, rvač Branislav Simić, zvanično najbolji jugoslovenski veslač dvadesetog veka Milorad Stanulov, prva pesnica zrenjaninskog boksa Zvonimir Vujin, vrsni rvači Darko Nišavić i Vojislav Tabački, Nenad Bjeković.

Srbiju će u Pekingu predstavljati i najbolja juniorka u skoku u dalj, Ivana Španović. Ona je sa preskočenih 6,61 metar postala prvak sveta u skoku udalj na Svetskom juniorskom prvenstvu u poljskom gradu Bigdošću.

Najstarija učesnica Igara

Zrenjaninka Margit Kristijan Prentrič je najstarija živa takmičarka, učesnica Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Kao reprezentativka Kraljevine Jugoslavije u mačevanju, bila je među 4.066 učesnika 11. olimpijskih igara u Berlinu. Jugoslovenska ekspedicija na ovom velikom takmičenju imala je 86 članova. U ženskom mačevanju, preciznije u floretu, u kojem su se dame tada jedino i takmičile, bila je i Slovenka Ivka Tavčar. U konkurenciji 41 takmičarke, ona je ispala u prvom krugu kvalifikacija, dok se Margit plasirala u drugi. Kasnije je 13 puta bila prvak Jugoslavije. Živi u Malom Iđošu.

– Svetsko prvenstvo mi je bilo najbitnije takmičenje ove godine i za njega sam i tempirala formu. To mi je bio prioritet, a ostvarenim rezultatom sam ispunila i normu koja mi je bila zacrtana ove godine. Zadovoljna sam učinkom, to je nešto za šta sam se dugo spremala. Mislim da mogu da završim sezonu sa još boljim rezultatom. Aletikom se bavim već deset godina, oprobala sam se u višeboju, bacala kuglu, trčala, skakala u vis. Počela sam da treniram u Zrenjaninu a od pre dve godine sam u novosadskom klubu „Vojvodina“. Za poslednje takmičenje bili su mi obezbeđeni svi uslovi i nadam se da će tako biti i ubuduće. Sa dosadašnjim rezultatima mogla bih da uđem u finale – ističe Ivana Španović.
Prema njenim rečima, na Olimpijskim igrama učestvovaće u disciplini skok udalj, iako vredno trenira i sprint. Slično je i sa ostalim takmičarima, koji ne kriju uzbuđenje što će se naći među najboljim sportistima sveta.
– Imam još dosta vremena za pripreme i nadam se rezultatima koji će me dovesti do polufinala i kasnije finala. Taj rezultat koji mi treba sam isplivala pre dve nedelje u Beogradu. Konkurencija među plivačima će biti velika ali sam optimista, popravila sam svoje rekorde i vremena i trenutno sam na 14. mestu svetske liste, tako da očekujem dobar rezultat u Pekingu. Najveća konkurencija su nam Amerikanke, Kanađanke i Australijanke – kaže plivačica Miroslava Najdanovska.
Među spotistkinjama koje putuju u Peking su i tri odbojkašice, reprezentativke Maja Ognjenović, Brižitka Molnar i Jovana Brakočević.
– Fantastičan je osećaj da nas ima toliko iz jednog malog grada i meni je drago što nas tri, iz odbojkaške reprezentacije, predstavljamo žensku odbojku. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja naših sugrađana. Trenutno igram za italijanski klub Komeljano a počela sam karijeru u zrenjaninskom klubu „Poštar“ sa 11 godina. Sportu treba pristupiti bez preteranog pritiska i to je najsigurniji put za dobre rezultate – kaže Jovana Brakočević.
Boje svoje zemlje braniće odbojkaš Nikola Grbić, reprezetativke Maja Ognjenović, Brižitka Molnar i Jovana Brakočević, plivači Ivan Lenđer i Miroslava Najdanovski, atletičarka Ivana Španović, fudbaleri Zoran i Dušan Tošić, rvač Kristijan Fris i paraolimpijci, članovi reprezentacije Srbije u streljaštvu Snežana Nikolić i Živko Papaz. Članovi streljačkog kluba Olimp Jugoremedija, Snežana Nikolić i Živko Papaz pedstavljaće Srbiju u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama. Treniraju u poslednjih pet godina i imaju velika očekivanja. Konkurencija je jaka, kaže Snežana Nikolić.
– Trudićemo se za što bolji plasman. Samo učešće nam puno znači. Iz naše zemlje ide samo nas četvoro, pa je odgovornost veća – kaže Nikolićeva.
Ovo je prvo učešće zrenjaninskih takmičara na Paraolimpijadi a pre toga su učestvovali na svetskim kupovima, jednom svetskom i nekoliko evropskih prvenstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari