Gran Kanarija "ogolila" ekonomsku nelogičnost Evrolige; takmičenje za prestiž ne i za zaradu 1

Evroliga je vrlo „skupa igračka“ o koju se klubovi učesnici vrlo lako mogu olupati. Ekonomski je neisplativa, ali za bogate klubove stvar je prestiža. Ako bi se učesnici rukovodili ekonomskim zakonomernostima, malo ko bi uopšte razmišljao o tom takmičenju.

Gran Kanarija je odlukom da ne učestvuje u Evroligi naredne sezone samo „ogolila“ sve manjkavosti takmičenja koje je, pre svega, za srpske klubove, „šargarepa na dugačkom štapu“.

Malo koji klub u Evroligi pozitivno posluje na osnovu benefita od najeltinijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Real i Barselona su prošle godine obznanili da su generisali dugove veće od 100 miliona evra u poslednje tri sezone.

U godini kada je osvojio triplu krunu 2017. Fenerbahče je sezonu završio u minusu od 22 miliona evra.

U velikim finansijskim problemima bio je i Žalgiris; Panatinaikos svake sezone takmičarsku godinu završava u debelom minusu.

S tim u vezi, klubovi vlasnici Evrolige pokušavaju na sve načine da takmičenje učine, ako ne isplativim, a onda barem manje ekonomski devastirajućim.

Primer Gran Kanarije, poslednji je ilustrativan u datom kontekstu.

Naime, iako je osvajanjem Evrokupa ispunila uslov za učešće u Evroligi naredne sezone, Granka je rešila da se „zahvali na pozivu“ zbog ekonomske neisplativosti.

Uprkos tome što bi trebalo da dobije bogatog generalnog sponzora (Drimlend) Gran Kanarija nije videla ekonomsku isplativost igranja u Evroligi.

Sitapa Savane, nekada dugogodišnji košarkaš, a danas prvi čovek kluba iz Las Palmasa plastično je objasnio kakav bi efekat imalo takmičenje u Evroligi: „To bi bila neodgovornost prerušena u hrabrost“.

– Da smo rešili da igramo Evroligu zaradili bismo između 350.000 i 500.000 evra, a troškovi bi izašli na 4.000.000 – otkrio je Savane, napravivši poređenje sa fudbalskim klubom Las Palmas koji se ovog leta vratio u Primeru.

– Košarka nije fudbal. Naši prijatelji iz Fudbalskog kluba će svoju promociju u viši rang naplatiti sa 50 do 70 miliona evra. Jedno sa drugim nema nikakve veze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari