Mada su razočarali igrom u većem delu s(p)retnog remija s aktuelnim olimpijskim viceprvakom Islandom, u taboru srpske rukometne reprezentacije uveravaju da mogu biti mnogo bolji u večerašnjem meču drugog kola Evropskog prvenstva, čak savladati branioca titule.

– Danska je prvak Evrope, ali mislim da nije bolja od Islanda. Jeste da im su im igrači prvotimci u velikim evropskim klubovima, ali kao reprezentacija nisu ništa kvalitetniji od našeg prvog rivala. Islanđani neguju specifičan, nama ne baš prijemčiv, rukomet. Jasno je da nas očekuje jak susret, ali ubeđen sam da ga možemo dobiti – optimistički tvrdi selektor „orlova“ Sead Hasanefendić, a onda otkriva kako to namerava da sa svojim izabranicima napravi korak od sedam milja ka drugoj fazi turnira u Austriji.

– Oseća se mali umor od jakih i zgusnutih priprema, nije tako lako rasporediti snagu, kada se u razmaku od dva dana igra sa olimpijskim viceprvakom i evropskim šampionom, ali verujem da smo u stanju ponoviti igru iz završnice drugog poluvremena. Jesmo loše počeli utakmicu sa Islandom, ali kako je vreme odmicalo bili smo sve ubedljiviji i dominantniji, pa smo je, da je potrajala još koji minut mogli i dobiti. Ovog puta ne smemo s toliko respekta krenuti na rivala. Takođe, neophodno je da budemo brži pred oba gola, tj. agresivniji u duelima jedan na jedan. Golman Stanić i trojka Vučković – Stanković – Marković odlično su odradili posao u prošlom meču, evo prilike da im se i ostali priključe. To bi, uz viđenu borbenost i želju, trebalo da bude dovoljno za veliku pobedu – iskusni stručnjak već dopisuje bodove Srbiji, koji su se s Dancima poslednji put sastali u uvodnom delu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, kada je posle dosta drame i preokreta slavio naš rival (37:36).

Na prekjučerašnjoj premijeri ne baš ubedljivi Žarko Šešum, takođe, podvlači važnost čvrstine odbrane i ubrzavanja napada, bez kojih nema ni revanša za poraz iz Poreča.

– Ne verujem da se može ponoviti tako luda utakmica, gde je u jednom delu meča nama sve „ulazilo“, a njima nije, i obrnuto. Ali, mislim da bismo morali ponoviti homogenu, čvrstu, mušku odbranu i brz napad iz tih 60 minuta, ako hoćemo pobedu večeras. Danska je vrhunska, jako nezgodna i lepršava ekipa, ali i mi imamo dovoljno „kečeva“ u rukavu – objašnjava naš bek.

Debitant na velikim seniorskim takmičenjima, pivotmen Uroš Vilovski samo potvrđuje viziju saigrača s dužim stažom u A timu.

– Valjda smo izvukli pouke iz remija s Islandom. Ovog puta moramo odmah krenuti punom snagom, biti neprobojni pred našom mrežom i mnogo ubojitiji pred protivnikovom. Danci su mnogo jaki, ali nisu nepobedivi – ubeđen je kružni napadač srpskog tima.

Teška povreda Šterbika

Prvi nastup Arpada Šterbika za reprezentaciju Španije na jednom velikom takmičenju završen je posle samo nekoliko minuta. Nekada golmanu naše zemlje, a sada čuvaru mreže „crvene furije“ pukao je mišić u duelu sa Češkom, zbog čega je morao da napusti EP, a kako se radi o težoj povredi očekuje ga duga pauza i u klupskoj karijeri.

Trofejni selektor Vilbek

Čak četiri od pet medalja na velikim takmičenjima Danci su osvojili na prvenstvima Evrope i to sve u poslednjih sedam godina (2002, 2004 i 2006 bronzane, a 2008. zlatnu), pod selektorskom „palicom“ Ulrika Vilbeka, učitelja po profesiji, bivšeg političara i TV komentatora, koji je prethodno sa ženskom selekcijom bio svetski, olimpijski i kontinentalni šampion. Kristiansen, Jorgensen, Hvidt i ostali asovi sadašnje, trofejne generacije u kolekciji odličja imaju i jedno treće mesto sa Svetskog prvenstva 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari