Grčka je favorit, ali srpski vaterpolisti imaju adute za mesto u finalu Svetskog prvenstva 1foto: Srđan Stevanović/Starsport

Plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva u Fukuoki, vaterpolisti Srbije napravili su odličan rezultat, možda i iznenađujući. Iako će Grčka sutra od 10 časova biti favorit, naši „delfini“ pokušaće da primene sličan recept onome iz meča sa Italijanima.

Nisu otišli u Japan uz zvona i fanfare, ali bi zato mogli da se vrate kao apsolutni heroji.

Problemi u klupskom vaterpolu, brojne razmirice i loši tretmani najvećih naših asova bili su dekor koji je selektor Uroš Stevanović morao da ponese na planetarnu smotru.

Uprkos i lošoj rezultatskoj uvertiri u Svetskoj ligi u Los Anđelesu, mladi srpski stručnjak nije odustao od ideje da gotovo identičan sastav reprezentuje naš vaterpolo na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. Teška grupna faza i zahtevni rivali u vidu Španije i Crne Gore samo su usložili put „delfina“ ka završnoj fazi. Ipak, način na koji je izborena pobeda nad „đetićima“ posle 0:5 na samom početku meča, naterao je i najveće pesimiste da nešto vedrije posmatraju nastupe Nikole Jakšića i saigrača.

Bilo je konkretnih problema u osmini finala protiv Japana. Trebalo je vremena da se puleni selektora Stevanovića izbore sa čudnim i specifičnim stilom igre domaćina planetarnog šampionata bez klasičnog sidraša, sa mnogo uplivavanja i visokog presinga u odbrani. Mučili su se „delfini“ i to poprilično, sve do drugog poluvremena, što je uticalo na percepciju četvrtfinalnog meča sa Italijanima.

Reprezentacija koja je u većoj meri ostala nepromenjena posle srebra sa poslednjeg Svetskog prvenstva bila je favorit u meču sa Srbijom. Usred smene generacija i sa sedmoricom debitanata, Jakšić i drugovi imali su protiv Azura treći teži test na šampionatu.

Baš kao i pred sutrašnji meč sa Grčkom, Italijanima je davana prednost. Malo ko je očekivao da će fizički i plivački vaterpolisti Srbije moći da se nose sa snažnijim i iskusnijim rivalom, međutim, upravo je u tim segmentima naša reprezentacija bila sjajna.

Delujući iz senke, na poziv selektora Stevanovića, stručnom štabu se uoči priprema za Svetsko prvenstvo pridružila Dajana Zoretić. Hrvatica se preporučila uspesima u ronjenju na dah na najvećim takmičenjima, kao i radom u stručnom štabu dubrovačkog Juga.

Savremenim i originalnim metodama unapredila je brzinu plivanja i fizičku izdržljivost naših vaterpolista do te mere da su do poslednjeg minuta utakmice sa Italijanima bili potpuno sveži i spremni za najveće napore.

U takvim okolnostima došli su do izražaja fantastični igrački kvaliteti Nikole Jakšića, koji pleni znanjem i sposobnostima na planetarnoj smotri. Kapiten Srbije pravi je ol-raund igrač i neko ko je kadar da pokriva bukvalno sve pozicije u timu.

Kada je potrebno, umešno se spušta na sidraša, fino šutira sa distance, a istovremeno je sjajan u igri jedan na jedan. Zajedno sa Strahinjom Rašovićem predstavlja okosnicu ekipe u Fukuoki. Veliki benefit Srbija je u Japanu dobila od Nemanje Ubovića. Zajedno sa Đorđem Lazićem predstavlja tandem sidraša. Iako je u reprezentativnom sistemu već godinama unazad, čini se da u Fukuoki potvrđuje kvalitet ogledan u sjajnoj borbi na sidru, iznuđenim igračem više, pa i golovima. Iako ih je dao svega četiri, mnogi su bili, nalik onom protiv Italije, izuzetno vredni.

U odsustvu Dušana Mandića, selektor Stevanović je odlučio da u Japan krene bez levorukog igrača. Potez koji je izazvao polemike, ispostaviće se vizionarskim, s obzirom na značaj u igri na nezgodnoj strani Đorđa Vučinića i Vuka Milojevića. Lagani i plovni, uradili su mnogo korisnih stvari na oba kraja bazena. Ne čudi podatak da Milojević ima najviše presečenih lopti na šampionatu, odnosno da Vučinić nesebično u defanzivi pomaže čak i na beku.

Da Srbija ima znanja da deluje u napadu kohezivno i koncepcijski organizovano videlo se protiv Italije i zbog činjenice da Marko Radulović, naš najbolji šuter, nije imao svoj dan. Tačnije, dobro je bio čuvan od Di Fulvija i saigrača.

Od izuzetne važnosti bi bilo da se sutra protiv Grčke šuterski raspucaju sa distance Radulović i Drašović što bi nemerljivo olakšalo posao kapitenu Jakšiću.

Sa 20 golova, Rašović je naš najbolji strelac na Svetskom prvenstvu. Do sada je bio najkonstantniji u šutu, pre svega sa zgodne strane, pogotovo sa igračem više. Lepo bi bilo da sutra Vasilije Martinović pokaže talenat, za koji mnogi smatraju da je vanserijski. Važno će biti da u odbrani delujemo kompaktno, s obzirom na to da je Grčka reprezentacija sastavljena od prekaljenih i fizički veoma snažnih vaterpolista.

Mučili su se Grci u četvrtfinalu, tek u poslednjim sekundama slavili su protiv Crne Gore, dok su u grupnoj fazi imali mnogo problema sa Amerikancima. Dimitros Skumpakis, Joanis Funtulis, Konstantinos Kakaris, Stilijanos Argilopulos… svetski su priznata vaterpolo imena i sigurno zahtevaju maksimalan respekt od strane vaterpolista Srbije, međutim ne deluju nepobedivo, naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari