Grčke vlasti obećale stroža pravila za navijačke grupe posle ubistva u Solunu 1Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Grčke vlasti su danas obećale da će pooštriti pravila vezana za navijačke grupe, posle prošlonedeljnog ubistva 19-godišnjeg mladića u Solunu.

Portparol grčke vlade Janis Ojkonomu (Giannis Oikonomou) rekao je novinarima da će se nadležni organi „suprotstaviti nasilnim navijačima“.

„To je naša dužnost prema društvu, naročito prema mlađoj generaciji, ali i prema našoj zdravoj sportskoj zajednici i milionima dobrih navijača u našoj zemlji“, kazao je Ojkonomu.

On je rekao da će se strože kazne i smernice za izricanje kazni nasilnim navijačima naći u predlogu zakona o sportu koji će vlada dostaviti parlamentu u martu. Predlog zakona će sadržati i nova pravila za navijačke grupe koje se često koriste za planiranje napada.

Grupa mladića je 1. februara nasrnula na građanina Soluna Alkisa Kambanosa, izbola ga i pretukla, a u napadu su povređene još dve osobe.

Napadači su nosili drvene palice i metalne šipke, kao i nož i srp kojim su izboli Kambanosa. Policija je zbog napada uhapsila devet osoba i traga za još dve.

Ubijeni mladić je bio navijač fudbalskog kluba Aris, a napale su ga pristalice rivalskog PAOK-a.

Ubistvo su oštro osudili politički lideri.

Policija je posle ubistva Kambanosa pretresla prostorije više navijačkih grupa u Solunu i Atini i zaplenila nekoliko komada oružja. Policija smatra da se u tim prostorijama planiraju napadi na navijače rivalskih klubova i da se često organizuje prodaja droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari