Polufinala na grend slemu Đokovićeva svakidašnjica: Federer nadmašen u dve kategorije "fajnal fora" 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Da bi se osvojio trofej, mora da se igra u finalu, a da bi se bilo u finalu, prvo mora da se dosegne do polufinala.

I po broju titula (23) i po broju finala na četiri najveća teniska turnira (35) Novak Đoković je već stekao neprikosnovenost, a od ulaska među četiri najbolja na ovogodišnjem Ju Es openu u ruke mu je došao i rekord „fajnal fora“.

Polufinalista je 47. put. Švajcarski as Rodžer Federer je najmanje dotle dosegao na 46. takmičenja „velike četvorke“, a Španac Rafael Nadal na 38.

Đoković jedino u Njujorku nikada nije izgubio u četvrtfinalu (13-0), a pošto je savladao i Amerikanca Tejlora Frica, postao je prvi u Open eri koji je u šest sezona polufinalista na sva četiri najveća turnira (Federer u pet godina). Ove godine je trijumfovao i u Australiji i na Rolan Garosu, a na Vimbldonu je poražen u finalu.

Na poslednjih 19 učešća najmanje do polufinala je stigao 16 puta. Ispao je samo u četvrtfinalu u Parizu prošle godine i u osmini finala Ju Es opena 2019. i 2020 (pre tri godine diskvalifikovan jer je lopticom nesmotreno pogodio ženu linijskog sudiju, koja je nadgledala meč iza njegovih leđa).

Đokovićeva dostignuća bi bila zapanjujuće i veća da zbog svoje tvrdokornosti po pitanju vakcinisanja nije propustio australijski i američki open prošle godine.

Izuzme li se 2017, godina njegovog mentalnog previranja uz posledice operacije lakta, on neprekidno bar po jednom igra u polufinalu od 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari