Greška koja je Zvezdu koštala poraza od Barselone nije prva Evroligina ove sezone 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kardinalna greška sudija direktno je koštala poraza košarkaše Crvene zvezde od Barselone u poslednjem meču 2022. godine. I sam Nikola Mirotić, nakon što je pogledao snimak, ostao je začuđen kako sudije nisu videle da je gazio aut liniju pre nego što se podigao na šut za tri poena, posle kojeg je meč otišao u produžetak.

Mirotić je posle utakmice pokazao koliko je raritetan čovek i košarkaš u današnjem sistemu vrednosti; odmah posle utakmice izvinio se zbog previda sudija zbog kojih je Crvena zvezda ostala bez pobede u 16. kolu Evrolige.

I njemu je bilo neshvatljivo kako delioci pravde nisu videli da je nagazio aut liniju pre nego što je uzeo loptu, napravio fintu šuta i pogodio za tri poena.

Iako evroligaške sudije važe za najbolje na Starom kontinentu, opravdano, samo ove sezone, zbog njihovih previda, najelitnije takmičenje je u četiri navrata saopštenjima priznalo da su direktno time uticali na ishode mečeva.

Prvi put je greška napravljena na samom kraju meča između Monaka i Efesa, u kojem sudije nisu dosudile prekršaj nad Vasilijem Micićem u šutu za tri poena što je direktno uticalo na rezultat.

Na šest sekundi pre isteka 40. minuta, kod rezultata 82:82, Micić se digao na šut za tri poena; iako je kontakt bio jasan, sudije su previdele da je srpskog plejmejkera Džon Braun udario u nogu prilikom doskoka.

S obzirom na to da je kontakt ostvaren pri doskoku, sudije su morale da dosude faul i dodele tri bacanja Miciću.

Bizarna stvar dogodila se u petom kolu, u meču između Reala i Virtusa iz Bolonje.

Na nekih sedam minuta pre kraja četvrte deonice, Džanan Musa je izgubio loptu i umesto da se samo konstatuje posed za Virtus, zapisnički sto je upisao poen Musi, iz samo njima znanih razloga.

To nije ispravljeno tokom utakmice, pa je konačan rezultat bio 92:95, umesto 91:95 u korist italijanskog tima.

Još jedna greška koja je naterala Evroligu da javno uputi izvinjenje desila se u 11. kolu na meču Alba-Barselona.

Na 4,7 sekundi pre isteka 40. minuta, zapisnički sto je tri sekunde zamrzao, posle promašaja Nikole Mirotića sa penala. Domaćin je dobio poklon, šansu da izjednači ili čak dođe do pobede, ali ga nije iskoristio.

Ustanovljeno je da sudije i zapisnički sto nisu na vreme pokrenuli sat, a ni prepoznali grešku.

Evroliga je u zvaničnom saopštenju istakla da bi u slučaju da je nemački šampion došao do poena bio pregledan snimak putem „Instant Replay“ sistema. S ozbirom da Alba nije uspela ni da šutne, to se nije desilo.

Zvezda je posle utakmice sa Barselonom zatražila od Evrolige da se utakmica poništi, svesna da su šanse nepostojeće.

Ipak, Ričard Stouks, direktor takmičenja za suđenje, moraće nešto da preduzme u nastupajućem periodu, jer je do 16. kola kardinalnih grešaka bilo poprilično i dikretno su uticale na rezultat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari