Greška u sistemu, ne u igračima 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Plasman na Olimpijske igre ne planira se na manje od godinu dana od početka takmičenja, već se na tome sistemski radi ceo ciklus od četiri godine – objašnjava za Danas sportski novinar Igor Jagličić analizirajući uzroke zbog kojih će odbojkaši Srbije propustiti druge Olimpijske igre zaredom.

Srpski odbojkaši su na kvalifikacionom turniru zabeležili dva poraza (Francuska, Bugarska) i jednu pobedu (Holandija). Mogli su „orlovi“ u poslednjem meču protiv Bugarske (2:3) da izbore plasman u polufinale kvalifikacionog turnira u Berlinu, ali su po utisku javnosti i tu šansu lako prokockali.

– Slobodan Kovač je ranije trebalo da postane selektor i možda bi u tom slučaju uz malo sreće uspeli da odemo u Tokio sledećeg leta. Nije sve bilo dobro na relaciji između bivšeg selektora Nikole Grbića i pojedinih igrača i tim jednostavno nije davao maksimum, iako je vrhunski trener. Ta smena je nekako došla prekasno iako je bilo jasno da nisu dobre neke stvari u nacionalnom timu. Bata (Slobodan) Kovač je dobar trener, sjajan motivator, igrači ga vole i poštuju, a uz sve to je uneo jedan novi motiv i entuzijazam koji je odmah eksplodirao na Evropskom prvenstvu koje je osvojeno – dodaje Jagličić koji radi na televiziji Sport klub.

Uzroci neuspeha u Berlinu su po njegovom mišljenju višeslojni i ne mogu se pojedinačno krivci tražiti samo u igračima ili selektoru.

– Mi generalno imamo sistemski problem. Odbojkaši su do sada pripreme uvek obavljali u hali blizu hotela „Kraun Plaza“, koja se sada ruši i više nije dostupna. Zbog toga je u minut do 12 pronađeno rešenje da dva dana treniraju u Zavodu za sport na Košutnjaku, a pet dana u hali na Banjici. Sve to deluje banalno, ali nije nimalo jednostavno kada su tako rascepkane pripreme. Sve bi se to rešilo jednim Olimpijskim centrom u kome bi mogli da treniraju bilo kad u toku 24 sata, a ne da ih neko ograničava od kad do kad mogu da budu treninzi. Ako gradimo Nacionalni stadion za fudbal od 250 miliona evra, zašto se ne bi pronašle pare i za jedan Olimpijski centar gde bi svi sportisti, od vaterpolista do odbojkaša, mogli da mirno imaju pripreme za velika takmičenja.

Savez je po mišljenju Jagličića propustio priliku da Beograd organizuje predolimpijski turnir koji se igrao u Berlinu.

– Po meni je naša glavna šansa za odlazak u Tokio bila još na predolimpijskom turniru u Bariju. Organizacija tog turnira koštala je oko 500.000 evra, a u Berlinu oko milion evra. Savez je trebalo da bude hrabriji i da možda proba da zagrize organizaciju jednog od tih turnira. Pomoć države nije sporna i nju je istakao i predsednik Aleksandar Vučić kada je primio zlatne odbojkaše. Tada je doduše bilo kasno jer je Berlinu već dodeljena organizacija, ali ako se već ima pomoć države, onda je trebalo biti odlučniji i zatražiti je na vreme. Ako za organizaciju košarkaškog predolimpijskog turnira koji će biti u junu može da se potroši oko tri miliona evra, zašto ne bi onda moglo i odbojci da se pomogne da bude domaćin. Na primer, oni su u Nemačkoj igrali utakmice u vreme ručka i samo su doručkovali, što je istakao i Uroš Kovačević, a ovako bi mi kao organizatori imali priliku da prilagodimo sebi termine mečeva. S druge strane imamo Aleksandra Boričića na čelu evropske odbojke (predsednik Evropske odbojkaške federacije) i on bi sigurno mogao da utiče na to da nam se pre Barija ili Berlina dodeli organizacija predolimpijskog turnira.

Prema Jagličiću, selektoru Kovaču odmah treba produžiti ugovor i napraviti plan za Olimpijske igre 2024. u Parizu

– Već sada znamo da će 2023. u Japanu biti kvalifikacioni Svetski kup. Kovaču je sad istekao ugovor jer je trebalo da važi do Tokija, ali je on osvajanjem evropskog zlata pokazao da može mnogo. Sa Petrićem, Podršačaninom i starijim reprezentativcima treba sesti i porazgovarati da ne žure sa povlačenjem iz nacionalnog tima i da što lakše prođe smena generacije do Pariza. Imamo Evropsko prvenstvo 2021. na kome svi iz ove generacije još mogu da budu tu, a Pariz posle treba da bude kruna Atanasijevića i grupe igrača koji sada ulaze u tridesete godine – zaključuje Jagličić.

Fudbal pojeo odbojku

Igor Jagličić ističe da postoji veliki problem u sve manjem broju dece koja žele da treniraju odbojku.

– Ove sezone je od sedam klubova samo jedan imao novac za igranje u Evropi. Savez je obećao da će za sve obezbediti novac sledeće godine i time će jedan problem biti rešen. S druge strane sve manje dečaka hoće da trenira odbojku i svi odlaze u fudbal i košarku kao atraktivnije sportove. Ženska odbojka nema taj problem, ali za mušku treba videti na koji način može da se promoviše. Ipak je odbojka sport u kome imamo zapažene rezultate – tvrdi Jagličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari