Grkinje kao prvi putokaz 1Foto: KSS

Pre dve godine niko se nije nadao da će se košarkašice Srbije iz Budimpešte vratiti kao evropske šampionke. Ovoga puta očekivanja od nacionalnog tima, koji počinje odbranu titule u Češkoj sutra utakmicom protiv Grčke, mnogu su veća, iako i selektor i igračice ne žele unapred da daju velika obećanja.

Razloga za oprez ima nekoliko – pre svega povrede koje su mučile Anu Dabović i Sonju Petrović, okosnice srpskog tima, ali i odsustvo Milice Dabović, koja se oprostila od nacionalnog tima, i povređene Danijel Pejdž. Najveća promena u odnosu na prethodne dve godine tokom kojih je reprezentacija osvojila zlato na EP u Budimpešti, i bronzu na Olimpijskim igrama je odlazak Marine Maljković koja je podigla nacionalni tim iz pepela i dolazak Stevana Karadžića na njeno mesto. I pored svega, košarkašice su do sada dovoljno puta pokazale da sve pojedinačne probleme mogu da prevaziđu zajedništvom na terenu, što i ovoga puta obećavaju.

Pored Grčke u grupi C sa Srbijom nalaze se Slovenija, koja po prvi put nastupa na ženskom košarkaškom prvenstvu, i Francuska koja je na svakom značajnom takmičenju jedan od favorita za osvajanje medalja. Francuskinje, u čijem timu neće biti Sandre Grude i Izabele Jakubu, i ovoga puta su označene kao najverovatnije osvajačice prvenstva Starog kontinenta, posebno zato što su u pripremnom periodu pružile nekoliko veoma dobrih partija, uključujući i pobedu protiv Španije, još jedne reprezentacije od koje se očekuje da se popne na pobednički podijum. Srbija je označena kao treći favorit na prvenstvu, a na sajtu FIBA piše da će najveći teret odbrane titule pasti na leđa dvojca Petrović – Dabović.

– Vest da će se Sonja Petrović i Ana Dabović naći u timu nakon ozbiljnih povreda je muzika za uši za srpske navijače. Odbrana titule dosta će zavisiti od njih dve, uz kapitenku Jelenu Milovanović. Pošto su pobedile Japan u okviru poslednjih priprema, budućnost je svetla za novog selektora Stevana Karadžića – smatra FIBA.

U srpskom timu nalazi se devet košarkašica koje su prošle godine osvojile olimpijsku bronzu, a uz njih nastupiće Aleksandra Crvendakić, i Maja Škorić. Evrobasket počinje u petak kada će srpski tim igrati protiv selekcije Grčke od 18 sati. Dan kasnije košarkašice očekuje meč sa Francuskinjama (20.30), nedelja je rezervisana za predah, dok grupnu fazu završavaju duelom sa Slovenijom (15).

Grupe

Grupa A

Mađarska
Ukrajina
Češka
Španija

Grupa B

Belorusija
Turska
Slovačka
Italija

Grupa C

Srbija
Slovenija
Francuska
Grčka

Grupa D

Litvanija
Belgija
Crna Gora
Rusija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari