Ilkaj Gundogan i Vitor Roke na izlaznim vratima Barselone 1Foto; EPA-EFE/Siu Wu

Fudbaleri Barselone započeli su novu sezonu Primere pobedom nad Valensijom 2:1 i tako se nakon prvog kola osamili na vrhu tabele, iskoristviši kikseve Reala protiv Majorke – 1:1 i Atletiko Madrida protiv Viljareala 2:2.

Igra Blaugrane nije bila naročito dobra, ali kako je tek početak sezone, razumljivo je da će se forma ekipe postepeno dizati.

Ono što pak može da raduje sve navijače, ali i čelnike, ovog kluba je hrabrost koju je pokazao trener Hansi Flik budući da je šansu pružio trojici fudbalera iz La Masije koji su ujedno i debitovali za prvi tim, Bernalu (17 godina), Đeraru Martinu (22) i Pau Viktoru Delgadu (22).

Prvi je započeo utakmicu u startnoj postavi i to u paru sa Markom Kasadom (20 godina) u veznom redu, još jednim nebrušenim dijamatom iz La Masije, koji je debitovao prošle sezone kod Ćavija i koji je odigrao tek nekoliko utakmica za prvi tim, međutim, nijedna nije bila bitna kao ova na „Mestalji“.

Ipak, desetak dana pre kraja prelaznog roka, čelnici Barselone imaju pune ruke posla.

Zbog ekonomske krize izazvane korona virusom, katalonski klub još uvek grca u dugovima, a sva nemoć oličena je u ovom letu kada su želeli da dovedu dva fudbalera slične tržišne vrednosti (55 miliona evra), a imali su para za samo jednog.

Doveli su reprezentativca Španije Danija Olma iz Lajpciga, a u Atletik Bilbau je ostala njhova druga velika želja ovog leta – Niko Vilijams.

Ipak, uspešan start sezone kao da polako pomera fokus čelnika kluba ka talentovanoj deci iz La Masije.

Otuda se sve glasnije u brojnim španskim medijima pominju odlasci pojedinih fudbalera, kako bi Katalonci nešto i zaradili u smiraj letnjeg prelaznog roka.

Ilkaj Gundogan bi mogao biti jedan od protagonista te priče. Nemački vezista, koji će 24. oktobra napuniti 34 godine, zna da nije jedan od nedodirljivih u Barsi.

Gundogan takođe zna da bi njegovim odlaskom klub imao enormne uštede na platama i zato je voljan da finansijski pomogne Barsi i već proučava opcije koje ima na tržištu.

Pošto je prošlog leta stigao kao slobodan igrač, Gundogan ima visoku platu koja dostiže 20 miliona evra.

On ima ugovor na još godinu dana i ako bi otišao ovog leta, Barselona bi inkasirala neki novac na ime transfera, a i bila „lakša“ za njegovu platu, tako da otuda dolazi želja čelnika kluba da sa njim završe već ovoga leta.

Interesenata ima, to su pre svih Galatasaraj i Bešiktaš, pa i njegov bivši klub Mančester siti, a pominju se interesovanja nekih klubova i iz Saudijske Arabije.

Nije tajna da njemu i njegovoj porodici ide dobro u Kataloniji, a u svlačionici ima sjajne saigrače poput Marka ter-Štegena, Roberta Levnadovskog, Frenki de Jonga i Andreasa Kristensena.

Takođe, u klubu ga vole, ali da je bolja finansijska situacija, verovatno ne bi razmišljali o njegovom odlasku.

Ovako, čini se da je za Barselonu prodaja Gundogana dobitna opcija, tim pre što ima još klinaca iz La Masije koji bi ove sezone mogli da debituju u prvom timu Barselone.

Ipak, poslednje informacije iz Katalonije govore da je Gundogan izabrao da se vrati u Siti i da je trener Pep Gvardiola odobrio njegov dolazak, te da će ga Barselona u znak zahvalnosti za sve što je uradio u dresu ovog kluba pustiti bez obeštećenja, a da će uštedu imati samo na njegovoj plati.

No, Gundogan nije jedini fudbaler koji je na izlaznim vratima ovog kluba.

U poslednje vreme se sve učestalije piše da bi tim putem mogao da pođe i mladi napadač Vitor Roke (19 godina).

Dva kluba se interesuju za njegove usluge, Betis i Sporting iz Lisabona, a želja Brazilca je da pređe u redove ekipe iz Andaluzije.

Roke je doveden ovog januara iz Atletiko Paranensea, ali u konkurenciji Roberta Levandovskog nije mnogo pokazao.

Zato želi da ode kako bi imao minute „u nogama“, a iz Betisa ga uveravaju da će biti njihova prva napadačka opcija.

Pregovori između dve strane teku dobro, a jedino što bi moglo da predstavlja problem je otkupna klauzula koju je Barselona postavila od 30 miliona evra.

Ipak, ukoliko Barselona proda obojicu igrača, pa možda i još nekog neplanirano, a postoje ponude za Ferana Toresa od Njukasla, i Rafinju od neimenovanih klubova iz Saudijske Arabije, možda će potražiti i neko pojačanje, pogotovo na krilnoj poziciji.

Flikova ideja sa vremešnim Ivanom Perišićem nije prošla kod uprave ukluba, pa će se Blaugrana okrenuti drugim rešenjima.

Jedno od njih bi mogao biti Kingsli Koman iz Bajerna, kao i Federiko Kijeza iz Juventusa i Rafael Leao iz Milana.

Pojedini mediji u Španiji pišu da bi za transfer Kijeze bilo dovoljno 15 miliona evra, što je operacija koju katalonski gigant sebi može priuštiti.

Ipak, prva meta im je Rafael Leao.

Portugalski internacionalac ima ugovor sa Milanom do 2028. godine i njegova tržišna vrednost je oko 90 miliona evra.

Leao je obnovio ugovor sa klubom u junu 2023.

Om bi voleo da pređe u Barselonu, međutim problem je novac, koji Barselona jednostavno nema da bi dovela u svoje redove zvezdu Serije A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari