Gužva u redu za Top osam 1Foto: STARSPORT

Ostalo je još samo 90 minuta do završetka regularnog dela fudbalskog prvenstva Srbije, polovljenja bodovnog učinka predviđenog trokružnim sistemom takmičenja i razdvajanja 16 klubova Superlige na (po) osam učesnika plej-ofa i plej-auta.

Osnosno, na kandidate za izlazak u Evropu i ispadanje iz domaće elite.

I dve velike nepoznanice, jer ćemo tek ovog vikenda dobiti preostali deo Top 8, s obzirom da su vodeća Crvena zvezda, najbliži pratilac Radnički (N), trećeplasirani Partizan, za jedno mesto i bod lošije plasiran Čukarički, Mladost (L) i Proleter u sigurnoj zoni, dok čak pet ekipa može da im se u poslednji čas pridruži ili ostane ispod crte.

Poređani jedno za drugim: Napredak, Vojvodina, Spartak, Radnik i Voždovac imaju ista želje, ali različite mogućnosti da stignu do cilja. Što zbog težine rivala u poslednjem kolu osnovne runde šampionata što zbog drugačijeg skora u međusobnim duelima.

Prvi sa ovog spiska – tim iz Kruševca nalazi se u najkomfornijoj poziciji, s obzirom da će biti domaćin fenjeraškom Zemunu, a ima bolji učinak 1 na 1 od Spartaka i Vojvodine, odnosno lošiji od Radnika i Voždovca, tandema s najmanjim šansama da u „minut do 12“ uhvate voz za plej-of. Veći od dva novosadska kluba u SLS – Vojvodina ima kamen oko vrata u vidu lošijih rezultata od bolje pozicioniranog Napretka i za nijansu manje uspešnog Spartaka (protiv druga dva tima je u plusu), ali i nesreću da joj u goste dolazi Partizan, bez obzira što su crno-beli tek pre dva dana stali s vezanim porazima u prvenstvu.

U tom uporednom sistemu Spartak je bolji od „lala“, Radnika i Voždovca a lošiji od „čarapana“, međutim ono što podupire optimizam Subotičana jeste ime rivala, jer je Rad potencijalni putnik u Prvu ligu. Radnik ima isto bodova koliko i Napredak, plus bolji skor od konkurenta iz grada pod Bagdalom, uz timski minus u odnosu na Subotičane, Novosađane i Beograđane, ali i opravdanu nadu da može „tući“ već prežaljeni Dinamo iz Vranja u derbiju juga. Konačno, Voždovac kao 11. na tabeli ima najuži manevarski prostor, pogotovo što ima pola-pola skor sa konkurencijom (bolji od Napretka i Radnika, gori od Spartaka i Vojvodine), a na „krov“ mu dolazi vrlo dobra ekipa Mačve.

Pri takvom odnosu snaga mora da navija za kikseve ostalih i nada se da Šapčani neće igrati u trećoj brzini, jer ne mogu da izađu iz kruga plej-aut sastava.

Dakle, niko iz pobrojane petorke ne sme da razmišlja u stilu „kako ćemo, lako ćemo“, što sluti uzbudljive utakmice poslednjeg dana ove sedmice. Nadamo se samo bez sudija u glavnim ulogama, jer su njihove (ne)namerne greške tokom prošlih 28. rundi žestoke superligaške borbe prečesto bile predmet varničenja na terenu i verbalnih okršaja van njega, gde su klubovi jedni druge sumnjičili za povlašćen tretman kod arbitara, Fudbalskog saveza Srbije i(li) države. Kao u svakoj maloj bari punoj krokodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari