Gvardiola veruje u čudo 1Foto: EPA/ PETER POWELL (arhivska fotografija)

Tri puta su ove sezone Jirgen Klop i Žozep Gvardiola vodili žestoke trenerske bitke, ali je sutrašnji okršaj Nemca sa klupe Liverpula i Španca iz Mančester sitija važniji od svih do sada, jer samo pobednik ovog engleskog derbija u Ligi šampiona ide u polufinale borbe za titulu evropskog klupskog prvaka.

Prvi mu je bliži, pošto crveni sa „Enfilda“ na „Etihad“ nose kapitalnih 3:0, a on sam je imao pozitivan skor sa trofejnim Pepom u istoriji njihovih dvoboja i pre selidbe obojice na Ostrvo, ali daleko od toga da drugi nema s kime i s čime na svog velikog rivala, kao u njihovom jesenjem megdanu u Premijer ligi, kada su „građani“ petardom golova, na svom trenu, razneli mrežu gostiju (5:0).

Šta više, nije redak slučaj da Liverpul primi više od tri „komada“ u meču. Ove sezone im se to desilo čak šest puta, što u domaćim takmičenjima što u Evropi, a njihovi navijači još imaju košmarno sećanje na utakmicu u Sevilji, kada ih je istoimeni protivnik u jednom poluvremenu u tri navrata primorao na kapitulaciju i to posle vođstva od 3:0.

– Moramo uvek gledati unapred i stalno juriti gol, ma koliko puta promašili. Moj tim je toliko puta poslednjih meseci pokazao koliko je mentalno jak i motivisan, da ne govorim o fudbalskom kvalitetu. Ne znam da li ćemo to uspeti ove sezone, sledeće ili neke druge, ali jasno je da Mančester siti zaslužuje evropsku titulu – ne predaje se Žozep Gvardiola.

Njegov pulen Danilo veruje sa će sa ostatkom odbrane, ovog puta, odoleti atacima rivala.

– Naši navijači su bili neverovatni cele sezone i ako to ponove protiv Liverpula daće nam važan impuls u borbi za polufinale. U priličnom smo minusu, ali ovaj tim uvek ide svom snagom do kraja, s uverenjem da može izaći kao pobednik. Jasno je da moramo napasti rivala i realizovati skoro svaku šansu, vodeći u isto vreme računa o svojoj mreži. Da bismo prošli dalje moramo odigrati potpuno drugačiji meč od prvog – sve je savršeno jasno Brazilcu iz zadnje linije domaćina.

Gosti su u većim kadrovskim problemima. Ne računajući fantastičnog napadača Mohameda Salaha i njegov, u Liverpulu tvrde rešiv, problem sa preponama, zbog kojih nije na terenu dočekao kraj velike pobede u prošlonedeljnom duelu sa MS – obeležene (po) jednim golom i asistencijom ovog Egipćanina – u ordinaciji nema potencijalnih startera, ali povrede Lalane, Morena, Matipa… redukuju broj opcija u tzv. ofanzivnom bloku. Tako će u odsustvu kapitena Džordana Hendersona (kartoni) Klop na raspolaganju imati svega četvoricu vezista.

– Bilo bi teško, uzbudljivo i neizvesno i da smo potpuno kompletni, jer su ekipa i stručni štab Mančester sitija skup vrlo kvalitetnih i veoma ambicioznih ljudi. Ne mislim da su previše dramatično primili poraz na našem stadionu, kao što mi znamo da je pred nama još puno posla do polufinala Lige šampiona. Verujem da će gledaoci širom sveta još jednom uživati i duelu napadački orijentisanih timova, a nadam se da moj izaći kao ukupni pobednik – oprezan je ali i optimističan Loris Karijus, inače tek treći golman (uz kolege iz Kristal Palasa i Vigana) bez primljenog gola protiv MS ove sezone.

Ni crveni se nisu proslavili u poslednjem kolu PRL, ali centarfor Sadio Mene tvrdi da remi bez ispaljenog „metka“ nije ostavio traga na njega i saigrače.

– Razmišljamo samo o revanšu sa Mančesterom. Imamo veliku šansu za veliku stvar i gledaćemo da je iskoristimo. Zbog nas samih, kluba i naših navijača – tvrdi prvotimac petostrukog osvajača LŠ (poslednji put 2005. godine).

U isto vreme Barselona će u Rimu pokušati da što brže i lakše privede kraju eliminaciju Rome, započetu u katalonskoj prestonici (1:4). Ni to što joj je „vučica“ tada sama namestila sa dva autogola ni to što Lionel Mesi i kompanija nisu baš blistali u vikend pobedi nad Leganesom u Primeri ne može da pomeri tas na vagi suvog fudbalskog kvaliteta između lidera Primere i četvrtoplasiranog u Seriji A u korist italijanskog predstavnika, pre nekoliko dana poraženog pred domaćom publikom u meču sa Fiorentinom. Šta više, svaki drugi ishod osim novog trijumfa izabranika Ernestea Valverdea bio bi svojevrsno iznenađenje.

Raspored četvrtfinala

Mančester siti – Liverpul                (prvi meč 0:3)

Roma – Barselona             (1:4)

sutra

Bajern – Sevilja  (2:1)

Real – Juventus (3:0)

* Sve utakmice počinju u 20.45.

Decenijska dominacija Španaca

Primera nema tradiciju i planetarnu popularnost kao engleska Premijer liga ili gledanost kao nemačka Bundesliga, ali zato Španci mogu da se hvale da je njihovo prvenstvo dalo najviše polufinalista LŠ u poslednjoj deceniji. Od sezone 2010/2011. do prošlog izdanja elitnog takmičenja, zemlja sa Pirineja uvek je imala više klubova u Top 4 od ostalih – po dva (Real, Barselona ili Atletiko), a samo se u sezoni 2012/2013. desilo da Nemačka ima toliko predstavnika (Bajern, Borusija D).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari