Hamilton: Nije mi prijatno što vozimo u Saudijskoj Arabiji 1Foto: EPA-EFE/Hassan Ammar / POOL

Svetski šampion Luis Hamilton izjavio je da se zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji ne oseća prijatno što će voziti u ovoj zemlji. Po prvi put u istoriji ovog sporta u nedelju će biti održana trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

„Da li se osećam prijatno u Saudijskoj Arabiji? Ne bih rekao. Međutim, nije moj izbor da budem ovde, to je odluka ljudi koji vode ovaj sport. Bez obzira na to da li je to ispravno ili ne, dok smo tu važno je da uradimo nešto na podizanju svesti o pojedinim temama“, rekao je britanski vozač na konferenciji za medije u Džedi, gradu u kojem se vozi trka.

Odluka da se takmičenje održi u Saudijskoj Arabiji naišla je na kritike organizacija koje se bave zaštitom ljudskih pravima. „Amnesti internešnel“ saopštio je da Saudijska Arabija ima zabrinjavajući istorijat kršenja ljudskih prava i da će trka biti upotrebljena da se preko sporta promeni loša reputacija zalivske kraljevine.

Izvršni direktor „Amnesti internešnala“ Saša Dešmuk rekao je da je ohrabrujuće to što Hamilton govori o ljudskim pravima.

„Ne radi se samo o Hailtonu“, rekao je Dešmuk, a zatim dodao: „Pozivamo sve koji su deo Formule 1 – vozače, članove timova, čelnike ekipa – da govore o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji i da pomognu da se spreči da sportski događaj pomogne vlastima ove zemlje da poprave lošu reputaciju“.

Hamilton: Nije mi prijatno što vozimo u Saudijskoj Arabiji 2
Kaciga sa kojom će Hamilton voziti u Džedi. Foto: EPA-EFE

Hamilton je najavio da će ponovo, kao i na trci u Kataru, nositi kacigu sa duginim bojama, kao podršku pravima LGBT osoba. Vozač Mercedesa je situaciju u kojoj se nalaze LGBT osobe u Saudijskoj Arabiji, gde je homoseksualnost zabranjena i kažnjava se bičevanjem i zatvorom, opisao kao zastrašujuću.

Hamilton se osvrnuo i na odluku vlasti u Saudijskoj Arabiji da se 2018. godine ženama dozvoli da upravljaju vozilima.

„Neke stvari moraju da se promene. Na primer, od 2018. ženama je dozvoljeno da voze automobile, ali, da li je to zaista tako? Zašto su još uvek u zatvorima žene koje su uhapšene zbog vožnje pre 2018. godine? Puno je stvari koje mogu da se promene i naš sport mora da učini više da se to dogodi“, rekao je Britanac.

Četvorostruki šampion sveta Sebastijan Fetel u utorak je organizovao trke kartinga u Džedi, u kojima su se takmičile samo žene.

„Razmišljao sam šta ja mogu da učinim. Pokušao sam da im prenesem neka od mojih životnih iskustava, kao i ona iz vožnje. Želim da zajedno učinimo nešto za podizanje njihovog samopouzdanja“, rekao je vozač Aston Martina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari