Hamilton: Nisam ništa loše uradio 1Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Luis Hamilton bi mogao da bude kažnjen a možda čak i suspendovan zbog nepoštovanja instrukcija svog tima tokom poslednje trke Formule 1 u Abu Dabiju.

Iako je Hamilton ove godine pobedio u deset trka, jednoj više u odnosu na klupskog kolegu Nika Rozberga, Britanac nije uspeo po treći put da postane šampion jer je Rozberg imao pet poena prednosti. Za ostanak na tronu, bilo mu je potrebno da njegov kolega završi trku u Abu Dabiju na četvrtoj poziciji, zbog čega je u poslednjoj deonici namerno usporio kako bi omogućio vozačima Red Bula i Ferarija da izbace njegovog rivala sa podijuma.

U poslednjim krugovima iz tima mu je rečeno da ubrza, na šta je on odgovorio: „Trenutno gubim titulu svetskog šampiona, tako da me baš briga da li ću izgubiti ovu trku“.

Toto Volf, direktor ekipe Mercedesa, rekao je da nepoštovanje instrukcija podrazumeva stavljanje sebe ispred tima, što ne može da se toleriše. Ipak, dodao je da razume i Hamiltona jer „možda ne možete očekivati od vozača koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, da bude poslušan u situaciji kada ga njegovi instinkti teraju da postupi suprotno.“

– Moramo da sagledamo celokupnu situaciju i vidimo šta znači. Sve je moguće – da recimo promenimo pravila sledeće godine jer ova trenutna ne funkcionišu u odlučujućim trkama i možda treba da damo više slobode vozačima. Ili možemo da postanemo stroži kada se pravila ne poštuju – rekao je Volf.

Sam Hamilton veruje da ništa loše nije uradio.

– Nisam učinio ništa što je opasno tako da ne mislim da je bilo nepravedno kako sam postupio. Borili smo se za titulu šampiona. Ja sam vodio. Kontrolisao sam brzinu. To su pravila – rekao je Hamilton.

Na drugo strani Rozberg je posle trke imao razumevanja za svog klupskog kolegu, ističući ipak da poslednja trka nije bila među „prijatnijim“.

– Možete razumeti stav tima i možete razmeti Luisovu tačku gledišta. Bilo je mnogo trenutaka koji nisu bili baš prijatni – rekao je Rozberg koji je posle dve godine konačno uspeo da prestigne svog najvećeg rivala sa kojim se takmičio još iz vremena dok su bili deca.

– Imam osećaj kao da se čitavu večnost takmičim sa njim. Uvek je uspevao da me prestigne i uzme titulu, čak i kada samo bili deca. On je neverovatan vozač, jedan od najboljih u istoriji, tako da je stvarno izuzetna stvar pobediti ga – zaključio je Niko Rozberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari