Hamilton pobedio na Silverstonu, 104. trijumf u Formuli 1 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i ostvario 104. pobedu u karijeri.

Hamilton je u završnici uspeo da sačuva prednost u odnosu na aktuelnog šampiona Maksa Verstapena iz Red Bula i da ostvari prvu pobedu od trke u Saudijskoj Arabiji 2021.

To je njegova poslednja trka za Mercedes na domaćoj stazi na Silverstonu, pošto od sledeće sezone prelazi u Ferari. On je rekorder Formule 1 sa 104 pobede.

Drugo mesto zauzeo je Verstapen sa 1,4 sekundi zaostatka, a treći je bio Lando Noris iz Meklarena sa 7,5 sekundi zaostatka.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Karlos Sainc iz Ferarija, a šesto mesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Hasa.

Sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Aston Martina Lens Strol i Fernando Alonso, deveti je bio Aleksnadar Albon iz Vilijamsa, a 10. mesto zauzeo je Juki Cunoda iz ekipe RB.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je startovao sa pol pozicije, nije završio trku zbog problema sa bolidom.

Rasel je startovao sa pol pozicije, odmah ga je napao Hamilton, ali je mlađi vozač Mercedesa zadržao prvo mesto. Verstapen je dobro startovao, pretekao je Norisa za treće mesto i našao se iza Hamiltona. Iza njih vozili su Pjastri, Sainc, Strol, Lekler, Hulkenberg i Alonso.

Rasel je u tim trenucima bio najbrži na stazi i stekao je 1,5 sekundi prednosti u odnosu na Hamiltona, a u 12. krugu imao je nešto više od tri sekunde u odnosu na Verstapena.

Lekler je u 14. krugu pretekao Strola i preuzeo sedmo mesto i našao se iza Sainca. Kiša je u tim trenucima počela da pada na Silverstonu, Noris je sustizao Verstapena i lako ga prestigao u 16. krugu, uz najbrži krug.

Trostrukom uzastopnom šampionu primakao se i Pjastri i pretekao ga je krajem 17. kruga.

Hamilton se približio Raselu, napao ga je i pretekao u 18. krugu. Obojica su krug kasnije na kratko izleteli sa staze, što je iskoristio Noris i preuzeo drugo mesto od Rasela, a Hamilton je ostao u vođstvu.

Meklarenovi vozači su se dobro snalazili po kiši, Noris je u 20. krugu pretekao Hamiltona i preuzeo prvo mesto, a u borbu se uključio i Pjastri, koji je obišao Rasela za treće mesto. Pjastri je ubrzo pretekao i Hamiltona za drugo mesto.

Lekler je u 20. krugu otišao na zamenu guma i vratio se kao 16. na stazu.

Iz Mercedesa su u 21. krugu predložili Hamiltonu da ode u boks na zamenu guma, ali je on to odbio rekavši da je na većim delovima staza suva i da neće menjati.

Vozač Red Bula Serhio Peres požalio se ekipi da gume za promenljive vremenske uslove „ne rade“, pošto je staza suva.

Sainc je dobro vozio i primakao se Verstapenu, a Pjastri se primakao Norisu.

Verstapen i Sainc su u 27. krugu otišli na zamenu guma i na stazu su se vratili na peto i šesto mesto.

Noris, Hamilton i Rasel su u 28. krugu otišli u boks i vođstvo je preuzeo Pjastri.

Noris se na stazu vratio kao drugi, Hamilton kao treći, a Rasel kao peti. Pjastri je u posle njih otišao u boks i vratio se kao šesti, iza Sainca, a ispred Hulkenberga.

Verstapen i Hamilton su se požalili na loše stanje guma, a u 34. krugu Rasel je morao da odustane zbog problema sa sistemom za vodu u bolidu.

Sedmostruki svetski šampion je smanjivao zaostatak za vodećim Norisom. On i Verstapen su u 39. krugu otišli na zamenu guma i vratili se na stazu kao treći i četvrti, Hamilton na mekim, a Verstapen na tvrdim gumama. Odmah je i Pjastri otišao u boks i vratio se iza Verstapena.

Posle njih u 40. krugu u boks je otišao Noris i zadržao se 4,5 sekundi, pa se na stazu na mekim gumama vratio kao drugi, iza Hamiltona. Sainc je zatim otišao na zamenu guma i vratio se kao peti iza Pjastrija.

Verstapen je smanjivao zaostatak za vodećima, a Hamilton je čuvao prednost u odnosu na Norisa, u 46. krugu bilo je 2,6 sekundi.

Holandski vozač primakao se Norisu, pretekao ga je u 48. krugu i uz najbrži krug preuzeo drugo mesto. Hamilton je u 49. krugu imao 3,3 sekundi prednosti.

Verstapen je smanjivao zaostatak, ali nije imao dovoljno vremena da sustigne Hamiltona, koji je zabeležio prvu pobedu posle 56 trka.

Naredna trka u šampionatu vozi se 21. jula za Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari