Hamiltonu draže žurke 1Foto: DIEGO AZUBEL/EPA

Poslednja trka u sezoni Formule 1, održana u Abu Dabiju, završena je trijumfom Valterija Botasa, vozača Mercedesa, iza koga je bio ovogodišnji šampion Luis Hamilton.

Britanac, koji je ove godine stigao do četvrte titule nakon trke u Meksiku, gde je obezbedio prednost od nedostižnih 56 bodova u odnosu na najvećeg rivala Sebastijana Fetela, u Abu Dabiju bio je sporiji od svog kolege iz Mercedesovog tima.

Iako su se mogle čuti sumnje da se Hamilton nije ni trudio da pobedi zato što je ispred njega bio njegov kolega iz Mercedesa, britanski vozač odbacio je takve kritike rekavši da je bilo nemoguće zaobići pobednika na stazi. Ipak, priznao je da mu je nakon osvajanja titule dve trke pre kraja sezone bilo teško da ostane podjednako motivisan.

– Dao sam sve od sebe ali to nije bilo onih 100 posto koje sam pružao tokom sezone. Mogu samo da kažem da sam se tokom nedelje nakon osvajanja šampionata dosta provodio. To nisam radio pre trka u prethodnom delu sezone. Nisam imao istu energiju iako sam trkama pristupao na isti način. Ali to me ne brine. Naredne sezone biću onaj stari – kazao je Britanac, koji je ove godine imao devet pobeda i 11 pol pozicija.

U konačnom poretku na kraju sezone Hamilton je sakupio 363 bodova, 46 više od drugoplasiranog Sebastijana Fetela, dok je Boats treći sa 305 bodova.

– Čestitam Luisu na osvojenoj titulu i čestitam Sebastijanu na osvajanju drugog mesta u šampionatu. Ja sam ove godine treći, nadam se da ću sledeće godine biti bolji. Kontrolisao sam tempo i trku i to je lep osećaj. U poslednjih pet krugova sam bio i brži pa sam napravio prednost. Mi Finci ne pokazujemo mnogo emocija, ali to ne znači da ih nemamo. Veoma sam srećan. Imao sam veliku podršku. Ne mogu to mnogo da pokažem, ali dobro se osećam – rekao je Botas, kome je pobeda u Abu Dabiju bila treći trijumf ove godine.

Prvu polovinu sezone Formule 1 obeležila je velika borba između Fetela i Hamiltona, koji su nakon gran prija u Italiji u septembru imali po četiri trijumfa i delila su ih samo tri boda. U nastavku međutim Ferarijev vozač imao je problema u Bakuu, Singapuru, odnosno Maleziji i Japanu, gde je zbog problema sa motorom izgubio skoro 40 poena, predajući tako na tacni titulu Luisu Hamiltonu.

– Sve u svemu, nismo bili dovoljno brzi. Na kraju možete celu sezonu da razložite na mnogo detalja ali najprostije rečeno nismo bili dovoljno dobri. Na kraju je Mercedes bio bolji, brži. Pogledajte samo broj pol pozicija i pobeda – zaključio je Fetel misleći na činjenicu da je tokom sezone Ferari imao pet trijumfa i pet pol pozicija dok je Mercedes došao do 12 pobeda i 15 pol pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari