Hari Kejn - Vojvoda od Vemblija 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Engleska fudbalska reprezentacija je prebrinula brigu oko plasmana na Evropsko prvenstvo dogodine.

Za odlazak u Nemačku bio joj je dovoljan i bod u duelu s Italijom, ali joj je dala mali revanš za patnju u finalu prethodnog šampionata Starog kontinenta. Azure, koji su joj u njenoj kući pre dve godine na penale razvejali snove o prvoj tituli evropskog prvaka, pobedila je baš na Vembliju s 3:1 u smiraj kvalifikacija.

Italijani su prvi zatresli mrežu. U 15. minutu strelac je bio Đanluka Skamaka, napadač Atalante, koji se u prošloj sezoni s malo uspeha oprobao u „kolevci fudbala“ kada je iz Sasuola otišao u Vest Hem.

Njemu je to prvenac u nacionalnom timu. Da im prvi gol bude upravo protiv Engleza pošlo je za rukom još trojici Italijana. Serđo Brigenti je postigao pogodak u prijateljskoj utakmici na Vembliju 1959. na svom debiju (2:2). Đenaro Gatuzo je bio jedini strelac na prijateljskom meču u Torinu 2000, a Mateo Retegi, isto kao i Brigenti u svojoj debitantskojh utakmici, kad su se dve selekcije srele u kvalifikacijama na Apeninima, u Napulju pre sedam meseci – 2:1 za Gordi Albion.

Ako povučemo paralele s našom reprezentacijom u okršajima s Englezima, izdvojićemo primer Franja Vladića. Legenda mostarskog Veleža, recimo, bio je strelac na Vembliju na svom debiju u jugoslovenskom timu, kada je u prijateljskom odmeravanju snaga 11. oktobra 1972. bilo 1:1.

Engleska je protiv Italije izjednačila preko Harija Kejna iz penala u 32. minutu. Markus Rašford ju je doveo u vođstvo u 57, a Kejn je postavio konačan rezultat u 77.

Najbolji strelac u istoriji Gordog Albiona je s ta dva gola prešao i granicu od 60 – ukupno ih sada ima 61 – ali je postao i najubojitiji u reprezentaciji na Vembliju, i starom i novom (od 2007). S 24 gola nadmašio je čuvenog Bobija Čarltona, strelca 23 puta.

Englezi su u seriji od 35 kvalifikacionih utakmica bez poraza kod kuće za evropsko i svetsko prvenstvo (31 pobeda). Poslednji put su izgubili u trci za odlazak na „Evro 2008“. Taj poraz na novom Vembliju 21. novembra 2007. bio je bolan. Hrvatska je pobedom s 3:2 u poslednjem kolu otišla gde treba, a Englezi su ostali bez karte za Austriju i Švajcarsku.

Kejn je u klupskom fudbalu igrao na Vembliju s Totenhemom dok se londonskim „pevcima“ gradio novi Hart Vajn Lejn. Pošto je letos prešao u Bajern, a nemački velikan je stalni pretendent na evropski presto, najveća želja mu je da na jedan od najčuvenijih stadiona sveta izađe i u finalu Lige šampiona 1. juna sledeće godine, 13 dana pre početka Evropskog prvenstva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari