Muška rukometna reprezentacija Srbije pobedila je podmlađenu ali i dalje respektabilnu selekciju Egipta (25:23) u poslednjoj proveri pred sutrašnji početak šampionata Evrope u Austriji (19-31. januar) ali je i selektoru Seadu Hasanefendiću i njegovim igračima jasno da im igra protiv Zakija i njegovih „faraona“ teško može doneti zapaženiji rezultat na takmičenju kvalitetnijem i napornijem od Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara zajedno.

Susreti B grupe, sa aktuelnim OI vicešampionom Islandom, braniocem kontinentalne krune Danskom i debitantom na EP Austrijom, vrlo brzo pokazaće stvarne efekte prekratkih i zgusnutih priprema s novim strategom, realnu vrednost njegovih inovacija u igri i timu nasleđenima od Jovice Cvetkovića, odnosno pravu težinu nedavnih pobeda nad jednim od učesnika EP Slovenijom i najboljom ekipom današnjice – svetskim i olimpijskim šampionom Francuskom.

– Utakmica sa Egiptom naše je najslabije izdanje otkako smo se okupili za ovo evropsko prvenstvo. Momci su bili na visini zadatka kada su htenje i borbenost u pitanju, ali u Austriji moramo biti mnogo brži i agresivniji. Žao mi je što se nismo kvalitetnijom igrom oprostili od naših navijača, pa se nadam da ćemo im narednih dana pokazati ono što nam je donelo pobede u jakim proverama. Šteta je što nismo imali koju sedmicu više za zajednički rad, međutim, tako nam je kako nam je. Verujem da nam maksimalno korišćenje sopstvenih kapaciteta u utakmicama, inače vrlo jake, grupe može doneti prolaz u sledeći krug, a za dalje ćemo videti – s razlogom je oprezan u prognozama iskusni i, na klupskom i reprezentativnom planu, odavno potvrđeni stručnjak, koji je s „orlovima“ odradio samo ove pripreme, revijalni oktobarski meč s Francuzima i jedan turnir u Mađarskoj.

Iz onoga što su demonstrirali dan pre jučerašnje selidbe u Linc vidi se da će glavni adut naših rukometaša biti odbrana. Navežbana su dva sistema, 6:0 i 5:1, a u oba slučaja računa se na podršku golmanskog para Pejanović-Stanić, eventualno i njihovog prekaljenog trenera Perića, koji je dugo na poštedi zbog povrede, pa će u „pet do dvanaest“ biti odlučeno da li će ostati u konkurenciji za tim. Napred bi, pak, najveći aduti trebalo da budu bekovi. Hronično tanak izbor vrhunskih krila i pivotmena, samim tim i manjak tzv. lakih golova iz kontranapada, u prvi plan izbacuje jedinog evropski priznatog asa u sadašnjem sastavu Srbije Momira Ilića, kojem će, opet, biti neophodna podrška ostalih saigrača sa linije od devet metara, pre svih Stojanovića, Šešuma i Nenadića.

Sutrašnja borba za prve bodove, sa Islandom, daće nam deo odgovora na pitanje koliko Srbija može u konkurenciji moćne Francuske i uvek opasnih Hrvatske, Nemačke, Danske, Švedske, Poljske i Španije, kandidata za medalje na (tek) devetoj smotri najboljih rukometnih reprezentacija starog kontinenta.

Za sada „precrtan“ samo Počuča

U Austriju je otputovalo 18 igrača, a stručni štab danas će izabrati propisanih 16 učesnika EP, odnosno odrediti dvojicu rezervi, za slučaj povređivanja: GOLMANI: Dimitrije Pejanović, Darko Stanić, Dejan Perić; PIVOTMENI: Alem Toskić, Rastko Stojković, Uroš Vilovski; BEKOVI: Momir Ilić, Danijel Anđelković, Aleksandar Stojanović, Žarko Šešum, Petar Nenadić, Ivan Lapčević, Nikola Vučković, Ivan Stanković; KRILA: Nikola Kojić, Dobrivoje Marković, Dragan Tubić, Ivan Nikčević.

U Beogradu je ostavljen jedino naknadno pozvani golman Počuča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari