"Hladni rat" Vojvođana i Nišlija 1Foto: STARSPORT

Superligaški vikend za nama doneo je nekoliko interesantnih događaja u plej-ofu fudbalskog prvenstva Srbije i rešio par dilema u završnici plej-auta najvišeg ranga takmičenja na terenima od Subotice do Surdulice.

Tako će navijači Partizana i Napretka po različitim stvarima pamtiti duel ova dva tima (2:2). Prvi po činjenici da ražalovani šampion ni treći put ove sezone nije uspeo da dobije meč sa Kruševljanima (dva remija u Humskoj, poraz pod Bagdalom), a drugi po novom „otimanju“ bodova večitim rivalima u eri Milorada Kosanovića, jer je iskusni stručnjak poslednjih meseci bio pravi streptomicin za uobražene i povlašćene komšije sa beogradskog Topčiderskog brda, pošto sa Crvenom zvezdom ima skor od jedne pobede, jednog remija i jednog poraza. Hroničari zbivanja u Partizanu zabeležiće i dva gola Đorđa Jovanovića, na prvoj utakmici u ulozi startera ovog osporavanog i(li) nedovoljno korišćenog 19-godišnjeg špica, dve majstorske asistencije 21 leto starijeg Saše Ilića, na jednom od poslednjih mečeva u neverovatnoj karijeri legendarnog kapitena, i performansu jedne od navijačkih frakcija, čije su vođe na stadion dovele trubače, a ovi tokom očajnog prvog poluvremena i minusa od 0:2 svirali „Posmrtni marš“.

I pobeda već promovisanog učesnika sledećih kvalifikacija za Ligu šampiona Crvene zvezde nad Spartakom (4:0) imala je svog golobradog junaka u liku dvostrukog strelca Dejana Joveljića (19), čije „hice“ u metu nije imao ko da pozdravi, jer su tribine bile puste zbog ranijih incidenata navijača crveno-belih. Imala je i jednu spornu situaciju (penal za domaćina) i diskutabilnu odluku stručnog štaba i uprave subotičkog kluba da zbog „izbora kompromitovanog Bojana Nikolića za glavnog sudiju u ovom susretu“, odnosno bojazni od novih žutih kartona njima ugroženih važnih prvopozivaca, masovno da šansu mladim momcima iz drugog plana. Jedan od glavnih Spartakovih konkurenata u borbi za treće mesto i izlazak u Evropu, ako ne i jedini pravi favorit u toj (mnogi tvrde) neravnopravnoj utakmici – Radnički je u svom Nišu do nogu potukao Vojvodinu (5:0), pa poslednjih 180 minuta dočekuje bodovno izjednačen, ali poziciju ispred „golubova“. Čukarički je slavljem u malom gradskom derbiju sa Voždovcem (2:1) zadržao šanse u istoj trci, dok su ukroćeni „zmajevi“ sve dalje od tog cilja.

Zanimljivo je bilo u „donjem domu“, gde se još ne zna ko će uz davno prežaljeni Borac u Prvu ligu. To sigurno neće biti Radnik, koji je iz dva dosuđena penala, savladao Zemun (2:0) i dva kola pre kraja bitke za opstanak u SLS pobegao iz zone ispadanja. Rad je blizu toga, jer je na isti način prošao gostovanje u Čačku (1:2) – za dva boda prednosti (22) u odnosu na 14. Javor (22). Ivanjičani su, pak, sebi dozvolili rezultatsku katastrofu protiv pretposlednje Bačke (0:4) i tako doveli u pitanje ostanak u domaćoj eliti. Vojvođanski superligaš ne bi imao realne šanse da izbegne selidbu u PLS da nije bio bolji u subotu, ovako pozicioniran tik iza Javora ima mogućnost da se spase u dve poslednje runde.

Rezultati i tabela

Plej-of

Čukarički – Voždovac 2:1

Radnički (N) – Vojvodina 5:0

Partizan – Radnički 2:2

Crvena zvezda – Spartak 4:0

Tabela: Crvena zvezda 54, Partizan 40, Radnički 34, Spartak 34, Čukarički 32, Voždovac 30, Napredak 27, Vojvodina 25.

Plej-aut

Mladost – Mačva 0:0

Borac – Rad 1:2

Bačka – Javor 4:0

Radnik – Zemun 2:1

Tabela: Mladost 27, Zemun 25, Mačva 25, Radnik 25, Rad 22, Javor 20, Bačka 19, Borac 12.

Trener Vojvodine o „moćnom“ Radničkom

Ilija Stolica je besan zbog suđenja u Nišu napustio meč sa Radničkim, ubrzo i novosadski klub, a njegov naslednik na trenerskoj klupi Vojvodine Aleksandar Veselinović je posle duela sa istim klubom dao indikativnu izjavu.

– U ovom momentu je Radnički toliko moćan klub u Srbiji da Vojvodina nema snage da mu se odupre. Imam utisak da ni klubovi nivoa Reala iz Madrida ne bi imali šta da traže na „Čairu“ večeras – rekao je on i ostao pri tome i prilikom odgovora na pitanje o razlozima izvođenja iz igre Vinsenta Ezea u 21. minutu, iako Nigerijac nije bio povređen.

– I to je dokaz snage FK Radnički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari