Hokejaši Rusije olimpijski pobednici, svirana hima u Pjongčangu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ruski hokejaši i navijači proslavili su osvajanje zlatne medalje tako što su pevali državnu himnu dok je izvođena olimpijska himna na dodeli medalja.

Rusija je posle produžetka u finalu pobedila Nemačku sa 4:3 i osvojila zlatnu medalju u hokeju.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu, navodi B92. Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom „olimpijski sportisti iz Rusije“ uz olimpijsku himnu.

Na ceremoniju otvaranja Rusi su izašli pod olimpijskom zastavom, a pošto je Međunarodni olimpijski komitet danas odlučio da suspenzija ostane na snazi, Rusi će i na ceremoniji zatvaranja biti pod olimpijskom zastavom.

Ruski hokejaš Bogdan Kiselevič rekao je da je „sloboda govora“ to što su ruski reprezentativci pevali svoju himnu.

Glavni trener ruske hokejaške reprezentacije Oleg Znarok izjavio je da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao odmah nakon završetka finalne utakmice Olimpijskih igara u Pjongčangu i čestitao mu na osvajanju zlatne medalje, prenosi Sputnjik.

„Pozvali su me Vladimir Vladimirovič (Putin) i Aleksandar Dmitrijevič Žukov (direktor Olimpijskog komiteta Rusije) i čestitali na pobedi. Bilo mi je veoma drago. Služimo Rusiji“, rekao je Znarok novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari