Holandija želi moćni kambek 1Foto: EPA/ Julio Munoz

Ukrajina je završila kvalifikacije bez poraza, ali na prvenstvima Evrope imaju skor 1-0-5, nisu postigli gol punih 479 minuta i imaju problem što ovaj turnir otvaraju protiv Holandije u Amsterdamu koju nikada u istoriji nisu savladali.

Ovo će biti i prvi put da su Ukrajinci direktno izborili plasman na Euro, pre toga su to uspeli kao suorganizatori (2012) i kad su u plej-ofu izbacili Sloveniju (2016).

Vođa ove generacije je Ruslan Malinovskij, levonogi fudbaler Atalante koji je od Ševčenka dobio „sva ovlašćenja“.

Zvezde tima su i Andrej Jarmolenko iz Vest Hema i Aleksandr Zinčenko, levi bek Mančester sitija, koji na šampionat stiže posle poraza u finalu Lige šampiona, u kom je odigrao veoma dobar meč.

Ekipa je ipak sastavljena većinom od igrača koji igraju u Ukrajini, Šahtjor i Dinamo Kijev daju ubedljivo najviše reprezentativaca.

Realne prognoze nagoveštavaju da bi ključna utakmica za plasman mogla biti u poslednjem kolu sa Austrijom.

Holandija, svetska sila, čak sedam godina, od 2014. godine, nije bila učesnik velikog takmičenja. I zbog sastava, i zbog reputacije, ali i kao jedan od domaćina slovi za jednog od favorita iz senke.

Najbolji rezultat im je osvajanje titule 1988, na Euro su učestvovali čak devet puta, jednom bili treći (1976), tri puta ispadali u polufinalu.

Tim je prepun asova, dosta igrača igra i u domaćoj ligi, pre svega u Ajaksu i PSV Ajndhovenu (Dejli Blind), ali tu su i Stefan de Fraj (Inter), Frenki de Jang (Barselona), Žoržinjo Vajnaldum (Liverpul) najbolji strelac u kvalifikacijama sa osam golova, Memfis Depaj (Lion). Izuzetno su iskusna ekipa i veoma je važno da sve tri utakmice grupne faze igraju u Amsterdamu.

Veliki problem biće izostanak Virdžila van Dajka, verovatno najboljeg štopera današnjice, u poslednji čas korona virusom se zarazio prvi golman Jasper Silesen i verovatno će ga menjati Tim Krul.

Trener Frank de Bur smenio Ronalda Kumana u septembru 2020 (vodio Ajaks, Inter, Kristal Palas i Atlanta Junajted).

Austrija je dva puta učestvovala na završnici EŠ, 2008 (kao suorganizator) i 2016. I nijednom nije prošla grupnu fazu, a zanimljivo je da su na oba učešća u tri utakmice u grupi postigli samo po jedan gol uz dva remija i četiri poraza. Ali pod vođstvom trenera koji je nemački đak Franka Fode, igraju mnogo ofanzivnije.

Napad kreiraju momci srpskog porekla Marko Arnautović i Saša Kalajdžić, tvorci najvećeg broja pogodaka u poslednjim kvalifikacijama, koje su završili iza dominantnih Poljaka, a daleko ispred Severne Makedonije koju su dva puta dobili i protiv koje u Bukureštu otvaraju turnir.

Najveći broj igrača igra u nemačkoj Bundesligi, ali i u Austriji. Najzvučnije ime ovog tima verovatno je David Alaba, ali novi univerzalac Real Madrida u poslednje vreme bio je u zapećku zbog situacije u Bajernu. Odbranom će komandovati novo pojačanje Crvene zvezde Aleksandar Dragović.

Treba svakako pomenuti i Marsela Sabicera iz Lajpciga i veliku nadu Julijana Baumgartlingera iz Hofenhajma.

Zanimljivo je da je prošlo više od tri decenije od kad je Austrija ostvarila pobedu u završnicama velikih takmičenja. Savladana je selekcija SAD 2:1 na Mundijalu 1990.

Treće mesto koje je Severna Makedonija zauzela u kvalifikacijama za ovaj EURO, najbolji je plasman ove selekcije u svih 13 pokušaja da se domognu velikih takmičenja.

Iako su ovog puta prošli preko plej-ofa Lige nacija, pobedom nad Kosovom kod kuće 2:1 i nad Gruzijom u gostima 1;0.

Ovo im je prvo učešće na velikim takmičenjima i posledica je pre svega izuzetnog požrtvovanja, timskog duha, ali i selektora Igora Angelovskog, koji je preuzeo ekipu pre dve godine, a pre toga je vodio samo Rabotnički i bez međunarodnog je iskustva. Ali je uspeo da toliko digne ekipu da nedavno stigne do pobede nad Nemačkom u Duizburgu (2.1) na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Legenda ekipe je Goran Pandev (37), koji je upravo završio svoju 20. sezonu u Italiji i koji je više nego asistent Angelovskom i na terenu, i van njega. Najbolji strelac u kvalifikacijama bio je Ejljif Elmas (Napoli) sa četiri gola, pažnju treba obratiti i na Ezdžana Alijoskog koji je imao odličnu sezonu u dresu Lidsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari