Takmičenje u D grupi dobilo je očekivane obrise posle dva kola, ali je sistem takmičenja takav da se i Slovenci, koji su do sada zabeležili dva poraza, nadaju borbama u četvrtfinalnoj grupi. Hrvatska će večeras protiv Norvežana samo potvrditi plasman u narednu rundu, ali će joj od konačnog ishoda zavisiti bodovni saldo u nastavku jer je moguće da će i Skandinavci igrati u novoformiranoj grupi.

Slovenci mogu do druge faze samo ako pobede Islanđane, mada će i u tom slučaju morati da se oslone na matematiku.

Hrvati su ostvarili dve identične pobede (31:29), iako nisu briljirali. Ivano Balić još nije spreman za borbu od 60 minuta, ali selektora Slavka Golužu sigurno raduju tri pogotka svog vođe protiv Slovenaca, za razliku od „posta“ protiv Islanda u prvom kolu. „Vatreni“ se oslanjaju na raspoložena krila Štrleka i Čupića, dok sa bekovskih pozicija za sada prednjače Lacković i Buntić. Vori je poslovično dobar u odbrani, a veću sigurnost ekipi ubrizgaće tek kada u potpunosti proradi i u napadu. Status Norvežana zavisi i od rezultata prvog meča, ali je realno da se, makar kroz „iglene uši“, domognu četvrtfinalne grupe.

Islanđani su veliki deo posla obavili pobedom nad komšijama, ali će im za potpuni užitak biti neophodna i pobeda ili bar remi sa Slovencima. Dugo su oni odolevali i Hrvatima u prvom kolu, čak češće i bili u vođstvu, ali su platili danak lošim rešenjima u poslednjih nekoliko napada. Slovenija je selekcija koja je svoju autsajdersku ulogu podigla na viši nivo i sigurno je da se večeras neće predati bez borbe pogotovo što je i minimalna pobeda može preusmeriti u Novi Sad, doduše pod uslovom da Hrvati budu sigurni protiv Norvežana.

U međusobnom „ratu“ Skandinavaca i Balkanaca sve je moguće. Ipak, čini se da je realno da naše komšije ostanu brojčano slabije u nastavku borbi za plasman u polufinale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari