Hrvatska protiv Grčke i tradicije 1

Dvadeset dve reprezentacija su se kroz kvalifikacije širom planete pridružile domaćinu Rusiji na spisku učesnika Svetskog prvenstva od čega devet iz Evrope, a predstojeći baraži i kraj mundijalske trke u Africi do 15. novembra daće i preostale aktere najvećeg planetarnog takmičenja u fudbalu.

Prvi u „ring“ ulaze Hrvatska i Grčka, odnosno Severna Irska i Švajcarska, koje večeras igraju prvih 90 minuta doigravanja, u pokušaju da se naknadno izbore za preostale „vize“ namenjene selekcijama sa Starog kontinenta, pošto su Španija, Nemačka, Srbija, Engleska, Poljska, Portugal, Belgija, Francuska i debitant na SP Island to već uradili tokom „regularnih“ 10 utakmica. Hrvati su završili kao drugi u I grupi (sa dva boda manje od Islanđana), a sastav u kojem igraju Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barselona), Mario Mandžukić (Juventus) i recimo Ivan Perišić (Inter) sigurno je u individualnoj prednosti u odnosu na protivnika, ali ono što ih brine pred duel na zagrebačkom Maksimiru su loša iskustva sa potomcima Helena. Drugoplasirani tim H grupe (devet koraka iza Belgije) dobio je dve od šest dosadašnjih bitki (poslednji put u borbi za EP 2012), uz tri remija, dok su naše komšije slavile samo daleke 1997. Da stvar bude problematičnija i klubovi sa prostora ove bivše jugoslovenske republike prolazili su kao bosi po trnju protiv grčkih ekipa, pa čak i velika većina članova sadašnje postave sa svojim inostranim timovima protiv rivala iz tog dela Evrope. Zanimljiv je podatak i da Hrvatska već 11 takmičarskih mečeva ne zna za poraz kod kuće (osam pobeda, tri remija), dok Grčka nije poslednjih pet puta poražena u gostima (3/2), što sluti uzbudljiv okršaj na stadionu Dinama.

Drugi večerašnji par ima kraću istoriju duela. Šta više, ovo će im biti prvi susret bez prijateljske konotacije, a od četiri dosadašnja neobavezujuća dva su pripala Ircima, jedan Švajcarcima, dok jedan nije imao pobednika. Severna Irska je inače osvojila drugo mesto u C grupi, odmah iza neprikosnovene Nemačke, a dobila je četiri od pet poslednjih susreta za bodove, dok su Švajcarci do baraža stigli s čak devet trijumfa u 10 nastupa u B grupi, odnosno samo jednim porazom od najboljeg u toj konkurenciji – Portugala. Sutra će na teren Švedska i Italija, a u subotu Danska i Republika Irska. Od Evropljana. Afrikanci imaju još nekoliko dana da „izvuku“ ostale karte namenjene Crnom kontinentu, dok se u uvodnim mečevima Interkontinentalnog baraža, 10. i 11. novembra, sastaju Honduras i Australija, te Novi Zeland i Peru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari