Hrvatska umalo nadoknadila minus 19, Janis Adetokunpo sačuvao Grčku 1fiba basketbal

Delovalo je da će košarkaši Grčke rutinski preslišati Hrvatsku na startu Evropskog prvenstva, vodili su i sa 19 razlike, međutim Krunoslav Simon i Džejlen Smit učinili su meč daleko zanimljivijim. Hrvatska je serijom od plus 15 učinila derbi interesantnijim, ali je konfunznim rešenjima u poslednjih tridesetak sekundi dovela do toga da Janis Adetokunpo spreči veliko iznenađenje – 89:85.

Furiozno su startovali Heleni, u uvodnih 20 minuta demonstrirali su silu koju bi trebalo da preispitaju i njeni najveći takmaci na Evropskom prvenstvu.

Naročito raspoložen bio je Tajler Dorsi, zajedno sa Janisom Adetokunpom, do sredine druge deonice, postigli su zbirno 30 poena, više nego kompletna reprezentacija Hrvatske.

Uprkos, pre imenima, impresivnoj startnoj petorci, „kockasti“ su toliko loše odigrali u prvom poluvremenu da je izgledalo kao da će pretrpeti jednu od katastrofa, kakvih je bilo dosta u poslednje vreme, pogotovo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (izgubili sve šanse za plasman na Mundobasket već u junu).

Rastrčano, razigrano, kreativno i efikasno, Grci su koketirali sa dvadeset poena razlike faktički od sredine druge četvrtine.

Naročito indolentno delovali su Dario Šarić i Bojan Bogdanović. Bez adekvatne komunikacije u odbrani, čvrstine i automatizma olakšali su posao grčkoj selekciji.

Rotirao je selektor Mulaomerović, tražio funkcionalniju petorku koja bi bila kadra da u ofanzivnim segmentima materijalizuje sposobnosti, pogotovo spoljne linije.

Krunoslav Simon (18p) i Džejlen Smit (23p) umnogome su doprineli jednostavnijim rešenjima, u odnosu na 12 izgubljenih lopti u prvih 20 minuta, u nastavku je Hrvatska „prodala“ samo dve.

Simon i Smit bili su inicijatori serije 15:0 usled koje je prednost Grčke smanjena na samo dva poseda.

Hrvatska je smanjila na 62:60 međutim, i pojedine sudijske odluke uticale su na to da do potpunog preokreta ne dođe.

Svaki put kada bi „kockasti“ prišli, Grčka je odgovarala uigranim akcijama u kojima je ekzekutor najčešće bio Janis Adetokunpo (27p, 11sk, 6as) ili Tajler Dorsi (27p, 5/9 za tri) .

As Milvokija na kraju je i odbranio poslednje ozbiljne atake rivala, naročito Simona koji  je na 57 sekundi pre kraja imao napad za izjednačenje.

Improvizovao je rešenje, šutirao van balansa, a odmah u narednoj akciji Kalates i Janis su iz igre dva na dva došli do lake egzekucije.

Hrvatska više nije imala snage za povratak, dok su Heleni preko Janisa zapečatili trijumf na startu Evropskog prvenstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari