Hvatanje zadnjeg voza u Oslu 1Foto: STARSPORT

Reprezentacija Srbije moraće večeras u Oslu (20.45, TV Nova S) da protiv Norveške ide na sve ili ništa u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

„Orlovi“ će u slučaju pobede izboriti plasman u finale, koje bi u Beogradu igrali protiv Izraela ili Škotske.

Iako je selektor Ljubiša Tumbaković pokušao da pred put u Oslo smanji pritisak sa igrača rečima da ionako „20 godina nismo bili na Evropskom prvenstvu“, upravo je dvodecenijsko odsustvo sa smotre najboljih reprezentacija „starog kontinenta“ glavni motiv zbog kojih javnost od „orlova“ očekuje da prekinu negativnu tradiciju.

Najveću glavobolju šefu struke „orlova“ pred večerašnji meč zadala je povreda Filipa Kostića i odbijanje Napolija da dozvoli Nikoli Maksimoviću da se odazove pozivu nacionalnog tima.

Nema dileme da će Srbija na megdan „vikinzima“ izaći u formaciji 3-5-2, u kojoj je upravo Kostić po levom boku bio jedan od ključnih igrača.

Alternative za ovu poziciju Tumbaković ima u Filipu Mladenoviću i Mihajlu Ristiću, ali nijedan od njih dvojice nema ozbiljnu minutažu u nacionalnom timu u prethodnom periodu, a naročito ne u novoj formaciji koja je prvi put isprobana tek pre mesec dana protiv Rusije i Turske.

Odsustvo Maksimovića stvara još veći problem pošto je u takvoj taktici najteže uigrati odbrambeni trio.

Njegovo mesto najverovatnije će zauzeti Stefan Mitrović, mada je selektor poverenje u prethodnim mečevima imao i u Strahinju Pavlovića, za koga je problem što od početka sezone nije odigrao ni jednu utakmicu za Monako.

Mitrović je trenutno u prednosti i zbog visine jer će u skok igri često morati da se „bije“ sa norveškim napadačima – Halandom i Kingom.

Nije isključeno da kapiten Aleksandar Kolarov sa pozicije levog štopera bude prekomandovan na levog bočnog igrača, pa bi se time u odbrambenom triju otvorilo mesto za Pavlovića, uz Mitrovića i Milenkovića.

Za razliku od defanzive, u napadu nema dileme da će Aleksandar Mitrović biti prvi špic (Luka Jović će čekati priliku s klupe), a iza njega će dejstvovati Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić.

Iako je u Srbiji stvorena slika da je Norveška izuzetno jak rival, mora se naglasiti da je u pitanju reprezentacija koja je takođe omanula u kvalifikacijama za EURO, a u septembru je kod kuće izgubila od Austrije (1:2).

Glavni igrač je nesumnjivo napadač Borusije Erling Haland, ali u ostalim linijama tima „orlovi“ nemaju ništa slabije fudbalere kada bi se poredilo jedan na jedan.

Sudeći po podacima sa nemačkog portala „Transfermarkt“ srpski tim vredi čak 100 miliona evra više od norveškog.

Adut vikinga“ je i iskusni selektor Lars Lagerbek koji je za tri godine uspeo da uspostavi sistem i uigra ekipu, dok je Tumbaković tek pre dve utakmice odlučio da posle godinu dana na klupi isproba novu formaciju, s kojom će ući u ovaj meč.

Srbija je inače uoči današnje utakmice imala samo dva treninga.

Norvežani su kao domaćini imali luksuz da odrade čak tri pošto nisu morali da putuju. Vezista Norveške i saigrač Luke Jovića iz Real Madrida, Martin Odegard, rekao je pred utakmicu da se srpski napadač raspitivao da li će u Oslu biti previše hladno.

– Razmenili smo nekoliko rečenica o meču, nismo imali baš mnogo vremena. Jović se brine da će ovde u Oslu biti hladno tokom utakmice. Verovatno misli da se u Norveškoj ljudi smrzavaju tokom cele godine – izjavio je Odegard.

Na večerašnjem meču se inače očekuje suvo vreme uz temperaturu između 10 i 12 stepeni Celzijusa.

UEFA je odlučila da Danijele Orsato sudi na utakmici Norveška – Srbija. Italijan je u avgustu delio pravdu na finalu Lige šampiona između Bajerna i Pari Sen Žermena i slovi trenutno za jednog od najboljih svetskih arbitara.

Na tribinama 200 gledalaca

Iako je UEFA dala preporuku da se na međunarodnim utakmicama može popuniti trećina kapaciteta stadiona, norveške vlasti odlučile su da dozvole da na meču u Oslu bude samo 200 gledalaca. Fudbalski savez Norveške objavio je da će 40 karata biti podeljeno sponzorima saveza, dok je za 160 preostalih ulaznica lutrijom određeno ko će od navijača moći da prisustvuje meču.

Baraž za EURO

Gruzija – Belorusija         18.00

Severna Makedonija – Kosovo  20.45

Norveška – Srbija             20.45

Škotska – Izrael 20.45

Slovačka – Irska 20.45

Bosna i Hercegovina – Severna Irska       20.45

Bugarska – Mađarska     20.45

Island – Rumunija            20.45

Finale (12. novembar)

Norveška/Srbija – Škotska/Izrael

Gruzija/Belorusija – S. Makedonija/Kosovo

BiH/S. Irska – Slovačka/Irska

Bugarska/Mađarska – Island/Rumunija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari