I Amerikanci u čudu: Zašto Nikola Jokić neće da igra za Srbiju? 1foto Peđa Milosavljević/STARSPORT

Još uvek nije zvanično objavljeno, međutim, svi relevantniji medijski izvori tvrde da Nikola Jokić neće igrati za Srbiju na Mundobasketu koji počinje za nekih mesec dana.

Nažalost, ovogodišnje biće čak četvrto otkazivanje najboljeg centra današnjice, od mogućih sedam nastupa u dresu reprezentacije Srbije.

Ako je umor zbog naporne sezone u pitanju, deo domaće javnosti, koja takvo obrazloženje odluke neće prihvatiti, kao jak argument uzeće potez saigrača Nikole Jokića u Denver Nagetsima, Džamala Mareja. Uz Jokića, najbolji košarkaš zvaničnog NBA šampiona, oberučke je prihvatio poziv da ovoga leta reprezentuje Kanadu na Svetskom prvenstvu.

Iako ga dobro poznaju, s obzirom na to da je američkim, u odnosu na domaće medije, dostupan tokom NBA sezone, i sami Amerikanci su iznenađeni odlukom Jokića da ponovo ne zaigra za Srbiju.

U pitanju su novinari koji predano prate rad i rezultate Denver Nagetsa. Među njima je i Džoel Raš iz Forbsa, koji nije imao nikakvu sumnju da će najbolji centar današnjice ovoga leta zaigrati za „orlove“.

– Veoma me je iznenadila ova vest! Prosto mi se činilo da sve ide ka tome da će Nikola Jokić da igra za Srbiju na Svestkom prvenstvu, ali možda je, nakon što su mu se slegli šampionski utisci, shvatio koliki danak je uzela minula sezona i da baš to zahteva veći oporavak? – napisao je Raš.

Veći deo domaće javnosti neće imati razumevanja za novo otkazivanje Nikole Jokića. Mnogi će paralelu povlačiti sa Pau Gasolom i Dirkom Novickim. I u sezonama kada su postajali NBA šampioni, obojica su nastupali za reprezentacije Španije, odnosno Nemačke na velikim takmičenjima. Takođe, Džamal Marej, Jokićev saigrač iz Nagetsa, nastupaće za Kanadu na Mundobasketu, dok igranje za Sloveniju za Luku Dončića nikada i nije upitno.

– Iako potpuno razumemem različite razloge zbog kojih će Jokić preskočiti, ne može da se dovoljno objasni koliko ovi turniri znače srpskim navijačima. To je nešto što sam osetio svaki put kada bih pričao sa ljubiteljima košarke u Srbiji. Stvarno mi je žao mojih pratilaca iz Srbije. S nekima od njih sam već pričao i reakcije variraju od neiznenađenosti, preko tuge i nervoze, sve do besa. Iskreno verujem da će Jokić doneti Srbiji zlato pre nego što se sve završi – mišljenja je Adam Mares, novinar koji radi za DNVR.

Vremena je sve manje da Nikola Jokić nešto značajno uradi sa reprezentacijom Srbije. U svojoj 28. godini rizikuje da ne zaigra u državnom dresu ni naredne godine, ukoliko „orlovi“ ne budu uspeli da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari