I Džordanu se vrti u glavi 1Foto: Wikipedia

Ovosezonski maksimalan budžet za dovođenje igrača povećan na 94 miliona dolara po ekipi na putu je da obesmisli suštinsku vrednost jednog NBA košarkaša.

 U samo par dana, od 1. jula kada je i zvanično počeo prelazni rok, viđeni su neki transferi čija je cena potpuno nerealna i u disproporciji sa kvalitetima igrača, ali je tržišno određena. Posle Majkla Konlija, koji je u subotu potpisivanjem petogodišnjeg ugovora sa Memfisom vrednog 153 milina dolara postao NBA rekorderč Boston Seltiksi su u nedelju izdvojili 113 miliona američkih novčanica za četvorogodišnju vernost Ala Horforda, višegodišnju vedetu iz centarske linije Atlante Houks. Ovo su cifre od kojih se u glavi može zavrteti i Majklu Džordanuč najboljem košarkašu svih vremena, koji je u petnaestogodišnjoj karijeri, nastupajući za Čikago Bulse i Vašington Vizardse, ukupno od ugovora zaradio 94 miliona dolara.

Seltiksima je, nakon dovođenja Horforda, ostalo još dovoljno novca u budžetu da mogu angažovati i recimo Kevina Duranta. Zbog Durantule Oklahoma je želela da angažuje Horforda, ali se momak iz Dominikanske Republike opredelio za Boston.

Još dvojica centara su u nedelju potpisali izuzetno “bogate” višemilionske ugovore. Nakon samo jedne dobre sezone u Torontu Bizmak Bijombo obavezao se na četvorogodišnju vernost Orlandu za 72 milina dolarač dok je Francuz Jan Mahinmi, nakon solidne sezone u Indijani, postao član Vašingtona. Bivši drugi pik na Draftu obavezao se na istu vernost Vizardsima za 64 miliona dolara.

Hjuston je potpisao do ove sezone odličnog šutera NJu Orleansa Rajana Andresona na četiri godine za 80 miliona dolara, kao i nekadašnju najveću srednjoškolsku nadu SAD Erika Gordona, koji je takođe došao iz Nju Orleansa (53 miliona na četiri godine). Vlade Divac, generalni menadžer Sakramenta, doveo je prekaljenog beka Arona Aflaloa na dve sezone za 25 miliona dolara, dok je Marvin Vilijams ostao u Šarlotu još četiri godine (54,4 miliona). Nakon što nije uspeo da nagovori Hasana Vajtsajda (potpisao novi ugovor sa Majamijem) i Majkla Konlija Dalas se usredsredio na Harisona Brnsač Mavsi su spremni da ponude maksimalan ugovor bivšem studentu Severne Karoline i članu prve petorke Golden Stejta na četiri godine za 95 miliona američkih novčanica. NJujork je spreman da ponudi iskusnom beku Kortniju Liju 48 miliona za četiri godine.

Goberu ugovor života


Posle Nikole Batuma još jedan francuski košarkaš mogao bi mogao da potpiše ugovor života! Kako javlja L’Ekip, Rudi Gober, centar sa najvećim rasponom ruku u NBA, na dobrom je putu da se dogovori sa Jutom i potpiše ugovor vredan 143.000.000 dolara, čime bi postavio francuski rekorder svih vremena po visini primanja. Sadašnji rekord drži upravo Batum, koji je pre nekoliko dana stavio autogram na basnoslovnih 120.000.000 sa Šarlotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari