I Janis udario na američku košarku: Liga šampiona je jača od NBA ali se njen prvak ne smatra najboljim na svetu 1Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Mnogo je polemika izazvala izjava američkog sprintera koji uzdrmao gotovo mitski status NBA šampiona.

Noa Lajls je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti oduševio javnost osvajanjem zlata na 100 i 200 metara, ali je javnim nastupom nakon toga izazvao lavinu komentara kojom se sigurno nije nadao.

Američki sprinter se usudio da upitnim postavi nešto što se decenijama unazad smatralo kao činjenica koja se ne dokazuje. Naime, Amerikanci NBA šampiona oslovljavaju sa „svetski šampion“ time šaljući jasnu poruku ostatku košarkaškog sveta da su nedostojni njihovog kvaliteta i celokupnog glamura.

Lajls je javno izjavio nešto sa čime se mnogi slažu a to je da NBA šampion ne bi trebalo da sebe smatra najboljim na svetu jer je u pitanju samo takmičenje na tlu SAD i Kanade.

Odmah su mu riternirali brojni košarkaški asovi iz NBA lige, međutim bilo je i onih koji su se složili sa njegovom konstatacijom i bili spremni da ga javno podrže. Poslednji među njima je i Janis Adetokunpo, as Milvoki Baksa.

– Baš želim da ga podržim! Dobio je toliko prozivki samo zato što je rekao ono što je očigledno. Mislim da ljudi to ne razumeju. Možda je arogancija u pitanju… Mislim da se ni u jednom drugom sportu ne možete tek tako nazvati svetskim šampionima. U fudbalu koji je mnogo popularniji od košarke i Ligi šampiona koja je mnogo popularnija od NBA, osvajač ne naziva sebe svetskim prvakom – obrazložio je svoje razmišljanje reprezentativac Grčke.

Detaljnije, Adetokunpo je istakao da bi NBA šampion mogao da bude i svetski samo ukoliko bi se nadmetao sa šampionima ostalih kontinenata.

– U fudbalu kada osvojite Svetsko prvenstvo igrate protiv Amerikanaca i svih ostalih najboljih na svetu. Ako ih pobediš, onda možeš da kažeš da su svetski šampion. Ali u NBA ligi odmah kažeš da si svetski šampion. Moraš da pobediš sve na svetu da bi bio šampion sveta. Znam da je NBA liga najjača na svetu i da u njoj možete videti talenat koji ne postoji nigde drugo. Čak ne postoji neko takmičenje ni blizu toga. Ali ne možeš biti šampion sveta samo zato što si šampion lige.

Nesumnjivo je i to da je osvajač NBA lige najbolji tim na svetu, ali ne bi trebalo time i zvanično da se hvali i pod tom „definicijom“ oslovljava.

– Ne kažem da trenutno na svetu postoje neki drugi timovi koji bi mogli da pobede Denver Nagetse. Ali moraš da pokažeš poštovanje prema ostalima. Zna se šta je šampion NBA lige, šampion ACB lige, šampion Evrolige… Nemci su osvojili svetsko prvenstvo i Nemci su svetski prvaci. Pobedili su i Amerikance. A onda su u finalu pobedili Srbe. S pravom mogu da kažu da su svetski šampioni. Verujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovoga što pričam ali baš me briga. Potpuno se slažem sa Lajlsom. On je najbolji u Americi ali isto tako je došao da se takmiči sa najboljima na svetu i pobedio ih – poentirao je Adetokunpo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari