I Leonardo napada Olimpijakos 1Foto: STARSPORT

Glavna vest iz Partizana pred prvu utakmicu trećeg kola kvalifikacija sa grčkim Olimpijakosom, ove noći u Beogradu, nisu taktika, sastav ekipe ili baš veliko interesovanje navijača nego sklopljeno primirje između Leonarda de Silve Souze i crno-belih.

Što znači da ć se nedisciplinovani i samoživi Brazilac, oko čijih se golova i asistencija mnogo toga vrti u igri srpskog prvaka, posle ispunjavanja uslova postavljenog od strane trenera Miroslava Đukića, ipak naći na terenu.

– Leonardo se izvinio ekipi, stručnom štabu i svima za izostajanje sa treninga i zbog problema koje je imao sa Upravom. Priključen je timu i kao takav jedna opcija više za sastav. Tu je, s nama, a videćemo da li će i igrati – saopštio je šef stručnog štaba našeg kluba kakav je trenutni status ovog (ne)odlazećeg igrača sredine terena.

Međutim, ostao je zakopčan na temu moguće premijere trojca Leonardo (na levom krilu) – Leandre Tavamba (u špicu ili iza centarfora) – Uroš Đurđević (kao najistureniji u napadu).

– Đurđević i Tavamba su odigrali odličan meč protiv Mačve, ali ne bih govorio o sastavu i pozicijama. Sve su opcije moguće – tvrdi povratnik u srpski fudbal, poznat po napadačkoj trenerskoj filozofiji, koji bi možda i voleo da napada rivale s pomenutim trilingom, ali je verovatno i on sam svestan koliko bi to defanzivni rizik bio, s obzirom na do sada viđenu poroznost odbrambenog bloka i lošu naviku tandema Leo – Đuka da se ne vraća pozadi i pomaže ostatku ekipe.

Pogotovo što je Olimpijakos na pripremnim utakmicama demonstrirao prilično organizovan i disciplinovan stil, naročito delotvoran u situacijama kada treba kazniti greške rivala, a Parni valjah ih je imao previše u dvomeču prošle runde protiv crnogorske Budućnosti.

– Čeka nas veoma težak meč protiv rivala koji je stalan učesnik Lige šampiona, ali pokušaćemo sve da napravimo dobar rezultat kod kuće, koji će nam pomoći da u revanšu izborimo plasman dalje. Biće teško, ali pokušaćemo. Olimpijakos smatram velikim timom i velikom ekipom i tako ćemo ga i tretirati. To je ozbiljna ekipa, skup odličnih individualaca, igraju homogeno i čvrsto, što ne znači da nećemo pokušati da ih napadnemo. Želimo da se i mi pitamo i pokušaćemo da prođemo u narednu rundu. Moraćemo da igramo dobro i agresivno u odbrani, ukoliko želimo da prođemo.

Đukić hvali goste sa Pireja, ali ne sprema belu zastavu. Naprotiv.

– Nezahvalno je pričati o nečijim prednostima i slabostima u fudbalu. Želim da moj tim bude agresivan i odlučan, da diktira tempo igre. Imamo dužno poštovanje prema protivniku, ali ne želim da to bude strahopoštovanja. Mi smo Partizan, a ova utakmica trebalo bi da nam posluži da se izmerimo i vidimo gde smo u odnosu na Evropu – poručuje trener crno-belih, koji ni u jednom od početka sezone nije početnih 11 sastavio od istih fudbalera, a iz svojih igračkih dana seća se Pirove pobede nad Olimpijakosom, jer njegov Rad nije prošao dalje.

Sada priželjkuje drugačiji epilog, s tim što mu je jasno da učesnik plej-ofa kvalifikacija za LŠ teško može biti odlučen već u prvih 90 minuta.

– Od 0:0 pa svaka pobeda je pozitivan rezultat.

Nikada sa crveno-belima

Olimpijakos i Partizan nemaju zajedničku prošlost u Evropi, pa večeras počinje statistika njihovih okršaja. Crno-beli nisu čak ni mnogo puta u svojoj istoriji imali posla sa timovima iz Grčke. Svega tri puta i to protiv Egalea (4:0) i Asterasa (0:2, 0:0). Sve u utakmicama grupne faze Lige Evrope, pre toga Lige UEFA.

Grci veruju u prolaz

Olimpijakosov trener Besnik Hasi veruje da je njegov tim spreman za duele sa Partizanom, bez obzira na velike kadrovske promene u tekućem prelaznom roku, probleme s povredama i činjenicu da će im ovo biti prvi takmičarski nastupi u novoj sezoni.

– Mislim da će biti sve u redu protiv Partizana, iako smo se gledanjem njegovih dosadašnjih mečeva uverili da je jaka ekipa. Svesni smo svoje snage i zadovoljni što se revanš igra pred našom publikom – optimista je nekadašnji strateg Anderlehta, rođen na Kosovu.

Apel Grobarima

Iz različitih razloga, fudbalski klub Partizan je pod posebnom prismotrom Evropske fudbalske federacije, pa je uprava putem saopštenja apelovala na navijače da ničim u njihovom ponašanju ne isprovociraju eventualne kazne UEFA. Odnosno da se uzdrže od uvredljivog skandiranja i transparenata, na nacionalnoj, političkoj i verskoj osnovi, kao i da ispoštuju sve procedure ulaska na stadion i praćenja utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari