I Mančester siti, i Premijer liga proglasili pobedu nakon spora o finansijskim propisima 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Englesko fudbalsko takmičenje Premijer liga proglasilo je danas pobedu nakon spora sa Mančester sitijem u vezi zakonitosti finansijskih propisa lige, dok engleski klub tvrdi da je arbitražni panel ukazao da su određeni propisi Premijer lige nezakoniti.

Mančester siti pozdravlja odluku arbitražnog panela i tvrdi da su propisi proglašeni neregularnim, i da je Premijer liga „zloupotrebila svoju dominantnu poziciju“.

Premijer liga tvrdi da je tribunal doneo zaključak da je većina propisa neophodno i da su odbacili većinu žalbi Mančester sitija.

Propisi koji su bili predmet spora, pravila Transakcija povezanih lica, osmišljeni su kako bi se obezbedilo pravedno tržište i odnosi se na komercijalne ugovore sa organizacijama blisko povezanim sa vlasnicima klubova, i da očuvaju „kompetetivni balans“ Premijer lige.

Mančester siti je naveo da je tribunal zaključio da su propisi „strukturalno nepravedni“ i da je Premijer liga bila „izuzetno nepravedna“ kad ih je sprovodila nad njima.

U korist Mančester sitija ide odluka suda da akcionarski zajmovi, koji mogu da se ponude uz nižu kamatnu stopu ili bez kamatne stope, ne smeju da se isključe iz pravila Transkacija povezanih lica.

Mančester siti tvrdi da je odluka o mogućnosti da engleski klub potpiše dva velika sponzorska ugovora sada na čekanju, nakon odluke tribunala.

Premijer liga tvrdi da „mali broj diskretnih elemenata u vezi pravila nije bio u saglasnosti sa standardima zakona konkurencije i javnog zakona“, ali da je tribunal odbacio većinu žalbi Mančester sitija i utvrdio da su ta pravila neophodna radi efektivne finansijske kontrole lige.

U odvojenom slučaju, Premijer liga tereti Mančester siti sa preko 100 prekršaja finansijskih propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari