I od Stankovića zavisi može li Mađar koji je dao dva gola Srbiji i jedan Čukaričkom da bude najbolji strelac u svetu u 2023. 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

U oktobarskim utakmicama u kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj dogodine portugalski as Kristijano Ronaldo je postigao po dva gola i u pobedi protiv Slovačke u Portu (3:2) i u demoliranju Bosne i Hercegovine u Zenici, gde je svih pet pogodaka palo u prvom poluvremenu (5:0).

Tako se s 40 golova izdvojio kao najbolji strelac u svetskom fudbalu u ovoj godini računajući i klupska takmičenja sa saudijskim Al Nasrom. Pretekao je norvešku gol-mašinu Erlinga Holanda, haubicu evropskog prvaka Mančester sitija, koji je s dva pogotka na Kipru (4:0) dosegao do 39, ali se nije istakao zatim u susretu sa Špancima u Oslu (0:1).

Najubojitijem je najbliži za petama i Barnabaš Varga, koji je u zreloj igračkoj dobi postao otkrovenje mađarskog fudbala. I on je, dakle, dao 39 golova. U najskorije vreme triput je nadmudrio naše golmane.

U reprezentaciji je tek od ove godine, a kroz koji dan puni 29. Po jednom se upisao u strelce u poslednje četiri utakmice državnog tima u kvalifikacijama za Evro 2024. To su oba okršaja i sa Srbijom i s Litvanijom. U pobedama sa po 2:1 i na Zvezdinom stadionu i u Budimpešti savladao je Vanju Milinkovića Savića, a u Kaunasu je njegovim pogotkom iščupan bod (2:2), budući da je domaćin imao udvostručenu prednost.

Varga je klasičan centarfor, nezgodan za čuvanje, podjednako opasan u šesnaestercu i glavom i nogom.

Rođen je u Sombatelju, gradu nadomak granice s Austrijom. U komšiluku je i počeo seniorsku karijeru 2010. U austrijskoj Bundesligi je igrao u dve sezone u Materzburgu (2016/17, 2018/19). Dao je samo jedan gol.

Onda je prvo polugođe 2019/20. proveo u drugoligašu Lafnicu iz istoimene varoši nedaleko od međe s Mađarskom, a u drugom delu sezone se posle deset godina vratio u domovinu. Pristupio je drugoligašu Đirmotu iz Đera.

Povratak kući mu je bio podstrek. S 12 pogodaka je doprineo da se uđe u najbolje društvo.

U sledećoj sezoni je postigao i gol više. Završio je na deobi četvrtog mesta liste strelaca. Bolji su sa po 15 golova bili nekadašnji napadač TSC-a Nenad Lukić u Honvedu i Bosanac Kenan Kodro u Fehervaru, a neprikosnoveno najbolji Mađar Martin Adam iz Pakša s 31.

Tim iz Đera nije opstao, Adam je otišao u Južnu Koreju, a Pakš je uzeo Vargu, koji je u njegovim redovima pokazao svu raskoš vrsnog golgetera. Bio je ubedljivo prvi strelac prošlog prvenstva s 26 golova, dvostruko više od Lukića, Kodra i Makedonca Dorijana Babunskog iz Debrecina. Prvi pratilac s 14 pogodaka bio mu je Stefan Dražić, nekadašnji napadač Javora i Voždovca, koji je i dalje u Mezekevešdiju.

Šesnaest od tih 26 golova i još dva u kupu dela su u ovoj godini. Petostruki uzastopni prvak Ferencvaroš Vargu nije ispustio minulog leta. Doveo ga je za 800.000 evra, što je skoro duplo manje nego koliko je Crvenoj zvezdi plaćeno za 31-godišnjeg Aleksandra Pešića (milion i po).

Posle trenerske smene u budimpeštanskom velikanu obojica su odnedavno uzdanice Dejana Stankovića, ali Varga ima prednost za startni tim, koju je stekao dok je njegov konkurent bio povređen.

U osam utakmica u mađarskoj ligi dao je osam golova. Dvaput je bio trostruki strelac. Vodeći je na listi, a prati ga Dražić sa šest pogodaka (Pešić jedan na pet mečeva).

Kada je Ki Klaksvik s Farskih Ostrva šokirao Ferencvaroš u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, usledila je selidba u predtakmičenje za Ligu konferencije. Varga je onda na šest mečeva dao sedam golova, a jedino je zatajio protiv Šamroka u Dablinu. U samoj Ligi je po jednom bio strelac i protiv Čukaričkog (3:1) u Budimpešti iz penala i zatim protiv Fiorentine u Firenci (2:2).

I od Stankovića zavisi može li Mađar koji je dao dva gola Srbiji i jedan Čukaričkom da bude najbolji strelac u svetu u 2023. 2
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Mađarska, vodeća u grupi, do kraja kvalifikacija ima idućeg meseca mečeve s Bugarskom u Sofiji i s Crnom Gorom kod kuće. Ferencvaroš je gost Čukaričkog u Leskovcu 30. novembra.

Videće se tada kakav je presek stanja i da li Varga drži korak.

Njegovi prvi pratioci sa po 36 golova su najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape i Argentinac Herman Kano, 35-godišnjak koji blista u Fluminenseu. S 12 pogodaka je najupečatljiviji u Kupu Libertadores. Biće glavni adut brazilskog tima i u finalu s Bokom juniors na Marakani 4. novembra. U državnom prvenstvu ima još 12 utakmica.

Njegov slavni zemljak Lionel Mesi, najsjajnija zvezda svetskog prvaka, postigao je 28 golova. Učinak bi mu verovatno bio bolji da zbog povrede nije bio prinuđen da propusti nekoliko poslednjih mečeva u Interu iz Majamija.

Oporavio se za izazove u reprezentaciji u južnoameričkim kvalifikacijama za Mundijal 2026. Dao je oba pogotka u pobedi protiv Perua u Limi (2:0), osmoj uzastopnoj „gaučosa“ i uvek bez primljenog gola od kada su u Kataru potkraj prošle godine zaposeli fudbalski Monte Everest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari