Idealna šansa za titulu i Evroligu 1Foto: STARSPORT

Rezultatski perfektno obavljen posao u uvodne dve utakmice trebalo bi da za košarkaše Crvene zvezde predstavlja dovoljan kredit da u naredne tri prilike iskoriste jednu, vrednu abaligaške titule i sigurnog učešća u Evroligi naredne takmičarske godine.

U subotu uveče (20.30), crveno-bele očekuje prvo, od moguća dva gostovanja u Podgorici, tačnije hali Morača, koju nikada ranije nisu uspevali da pobednički napuste u plej-of fazi ABA lige.

Na 2-0 u pobedama, u sistemu 2-2-1, Zvezda nikada nije izgubila titulu.

Psihološki, motivacionu prednost trebalo bi da iskoristi već u subotu; u suprotnom, Budućnost bi se povratila iz trenutnog nok-dauna i učinila sve da 24. maja kapariše karte za majstoricu u Beogradu.

Načini na koje je Zvezda u prva dva meča gubila prednost i dopuštala rivalu, ne samo da se rezultatski vraća u utakmice, već i dolazi do pozicija za brejk, jasno ukazuju na to da će crveno-belima u Podgorici biti neophodna svežina, koncentracija i fizička spremnost da pod nesumnjivo većim pritiskom istraju u nameri da što duže kontrolišu ritam i eksploatišu očigledne defanzivne limite domaćina.

Ukoliko, pritom, odbrambeno Budućnost spuste na ispod 80 poena biće u poziciji da već u prvom susretu naprave brejk vredan abaligaške titule.

Statistika je nesumnjivo na strani izabranika Dejana Milojevića, s obzirom na to da ove sezone imaju perfektan skor kod kuće (13-0).

Samo FMP i Krka uspeli su da plavo-bele u Podgorici spuste na ispod pomenutih 80 poena, što negde i najbolje ilustruje širinu i brojnost napadačkog arsenala.

– U potpunost smo svesni da igramo protiv kvalitetne ekipe Budućnosti. Moramo biti spremni da odgovorimo energetski i da odigramo sa maksimalnom koncentracijom svih 40 minuta. Na sam dan utakmice ćemo doneti odluku u kom sastavu ćemo nastupiti – ostao je enigmatičan Dejan Radonjić.

Ognjen Dobrić, sa zbirno 50 poena, obeležio je prve dve utakmice.

Njegov imenjak Kuzmić defanzivno je bio izvanredan u uvodnom susretu; način na koji je branio protivničku igru u piku ispostavio se kao kapitalan i eventualna podjednaka uspešnost u trećem meču sigurno bi personifikovala Zvezdin slavljenički povratak iz Podgorice.

Crveno-beli su u takozvanom fletu zaustavili pasove ka Viliju Ridu, inače kvalitetnom „rol“ centru, što je dovelo do toga da Budućnost izgubi protok lopte u napadu.

U drugom meču Danilo Nikolić je sa četvorke „pocepao mrežicu“ šutirajući za tri sjajnih 6/7. Njegova otvaranja u širinu sigurno će biti pravi defanzivni izazov za Davidovca i Simonovića.

Zvezda je do obećavajućih 2-0 došla šutirajući za tri oko 20 odsto ali uz vrlo produktivnu igru u tranziciji.

– Očekuje nas vrlo teška utakmica u subotu. Slažem se sa saigračima koji su prethodnih dana rekli da ćemo morati još bolje u Podgorici u svakom delu igre, ali i energijom i borbenošću. To znači borba za svaku loptu, za svaki skok, čvrsto i na prvom mestu timski. Budućnost je pokazala još jednom i u ovim utakmicama finala, da je kvalitetan rival protiv koga morate da odigrate dobru utakmicu ako želite da dođete do rezultata – jasan je Ognjen Kuzmić.

Rezultati i raspored

Crvena zvezda – Budućnost         82:78

Crvena zvezda – Budućnost         85:79

22. maj Budućnost – Crvena zvezda 20.30

* eventualne četvrta i peta utakmica zakazane su za 24. i 28. maj

Volden u sastavu

– Želeo je trener Dejan Radonjić da u najavi subotnje utakmice ostane enigmatičan u vezi sa povratkom Korija Voldena, odnosno nastupom Marka Jagodić Kuridže. Ipak, prema saznanjima Danasa, Amerikanac će, nakon propuštene uvodne dve utakmice zbog bolova u leđima, imati ograničenu minutažu i jedino u slučaju ubedljive prednosti, odnosno minus razlike neće biti forsiran. Jagodić Kuridža je u prve dve utakmice bio samo statista, i uprkos određenom napretku i boljem stanju njegovog kolena, izvesije je da mu se uloga neće promeniti ni u Podgorici.

Milojević: Zvezda rasterećenija

– Očekuje nas treća utakmica, koja je psihološki jako teška. Zvezda će biti sigurno rasterećenija. Međutim, mi smo i u te dve utakmice pokazali da ako smanjimo oscilacije i budemo čvršći imamo čemu da se nadamo. Tako da – nema predaje. Treba da smanjimo oscilacije. Bilo je perioda i jako dobre i jako loše igre. Ti periodi loše igre treba da nam budu kraći i potrebno je da zadržimo prisebnost i staloženost u ključnim momentima – poručio je Dejan Milojević, trener Budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari