Košarkaše Srbije će na predstojećem prvenstvu Evrope u Španiji predvoditi Zoran-Moka Slavnić, konačna je odluka Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije. Novi selektor nije časio časa, već je juče na zvaničnoj inauguraciji pred novinarima izrazio iskrenu zahvalnost onima koji su mu godinama pružali najveću podršku, ali i saopštio širi spisak košarkaša koji bi mogli ovog septembra da pokušaju da poprave utisak koji je Srbija na svetskoj košarkaškoj sceni ostavljala prethodne tri godine.

Košarkaše Srbije će na predstojećem prvenstvu Evrope u Španiji predvoditi Zoran-Moka Slavnić, konačna je odluka Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije. Novi selektor nije časio časa, već je juče na zvaničnoj inauguraciji pred novinarima izrazio iskrenu zahvalnost onima koji su mu godinama pružali najveću podršku, ali i saopštio širi spisak košarkaša koji bi mogli ovog septembra da pokušaju da poprave utisak koji je Srbija na svetskoj košarkaškoj sceni ostavljala prethodne tri godine.
– Hvala svima koji su doprineli da budem ovde, pre svih Dalipagiću i Kapičiću, kao i celom Stručnom savetu. Od trenutka kada sam saznao da postoji šansa da se saradnja sa Šakotom ne nastavi već sam u glavi imao spisak igrača koji bi mogli da igraju u Španiji. Ni sa jednim od njih još uvek nisam razgovarao, ali ću to uraditi što pre. Ne želim da se ikome desi da zbog selektorske greške ne bude u timu, kao što je meni znalo da se desi. Biće to težak posao – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kući košarke Zoran Slavnić.

Slavnićev prvi spisak igrača za EP u Španiji

Na širem spisku za reprezentaciju Srbije su Kosta Perović, Novica Veličković, Luka Bogdanović, Uroš Tripković i Milenko Tepić iz Partizana, Nenad Mišanović, Petar Popović, Tadija Dragićević, Milan Gurović, Nemanja Aleksandrov i Vuk Radivojević iz Crvene zvezde, Dragan Labović, Zoran Erceg, Branko Cvetković i Miloš Teodosić iz FMP, Predrag Šuput, Stefan Marković i Vladan Vukosavljević iz Hemofarma, Aleksandar Rašić, Miloš Vujanić, Bojan Popović, Igor Rakočević, Vule Avdalović i Marko Marinović. Od igrača koji igraju u NBA na Slavnićevom spisku su Mile Ilić, Darko Miličić, Marko Jarić, Vladimir Radmanović, Saša Pavlović i trojica mlađih košarkaša Radenović, Ivanović i Dragović. Pod znakom pitanja je Nikola Peković, jer se još uvek ne zna da li će se odlučiti da igra za našu ili crnogorsku reprezentaciju, dok selektor na spisak zbog povreda nije stavio Nenada Krstića i Predraga Stojakovića.

Novoizabrani selektor nije želeo da odmah po dolasku na novu funkciju obećava „kule i gradove“, ali nije krio da je u životu sebi uvek postavljao najviše ciljeve.

Stručni štab bez Aleksandra Đorđevića

Od momenta otkad je predložen da na mestu selektora Srbije zameni Dragana Šakotu Zoran Slavnić kaže da je počeo da razmišlja o tome ko bi mogao da bude uz njega u stručnom štabu.

– Želeo sam da prvi čovek uz mene bude Saša Đorđević i on je jedini sa kojim sam razgovarao. U prijateljskom razgovoru rekao mi je da ne može jer ima previše obaveza u klubu. Sa žaljenjem sam to prihvatio. Moj veliki prijatelj Dražen Dalipagić nije želeo zbog nekih drugih obaveza da bude direktor, a kao drugog pika za pomoćnog trenera imao sam Luku Pavićevića. Razgovaraću i sa njim. Na meni je da u najkraćem roku oformim tim i za sada znam da će lekar ekipe biti Moma Jakovljević, a Kokan Nikolić fizioterapeut – kaže Slavnić.

– Od Stručnog saveta sam dobio bezgraničnu, jednoglasnu, krajnje iskrenu i dobronamernu podršku. Moja vizija i ludačka želja je da odemo u Peking, a sve preko toga bilo bi super. U sportu ne postoje obaveze, već samo želje, a ja ne sumnjam da vi sumnjate u moju hrabrost, a konkretan cilj za Španiju znaću kada budem imao spisak od 12 igrača – kaže Slavnić.
Iako je, kako sam kaže, čovek izazova, kome se ostvario životni san Slavnić je svestan da njegova hrabrost nema veze s realnošću, jer još uvek ne zna kakav će tim imati na raspolaganju.
– Najpre želim da razgovaram sa svakim od ovih 27 igrača. Ono što sada mogu da vam garantujem jeste to da će Srbija igrati maksimalno inventivno, agresivno, bezobrazno i da će imati bar deo mog duha. Pamet i disciplina se, naravno, podrazumevaju. Bićemo prave osice, a Špancima možemo da poručimo da „moskitosi dolaze“ – rekao je Slavnić.
On je prihvatio sugestiju novinara da bi u tim, ipak, trebalo pozvati Peđu Stojakovića, koji je bio povređen, ali koji je trebalo da bude spreman za NBA plej-of, a pozivanje u tim „problematičnih“ Radmanovića i Jarića je objasnio:
– Obožavam problematične igrače. To su ljudi sa stavom. Lično nisam u zavadi ni sa jednim od onih koje sam stavio na spisak. Znaće se šta je red, disciplinske mere će postojati i niko neće moći da se napije na pripremama, a da ne prođe nekažnjeno. Sve će biti u stilu – jako slobodno, ali sa velikom odgovornošću – najavio je novi selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari