Igrači znaju - želimo zlato 1Foto: EPA / Jorge Zapata

Od osamostaljenja 2006. godine košarkaši Srbije nekako su se pretplatili na srebrne medalje.

Prvu 2009. osvojili su u Poljskoj na Evropskom prvenstvu pod vođstvom Dušana Ivkovića, a naredne dve na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. i Olimpijskim igrama u Riju 2016. dok ih je sa klupe predvodio Aleksandar Đorđević. Popularni Sale Nacionale, posle žreba za Evropsko prvenstvo sledećeg leta, nedvosmisleno je poručio da njegove izabranike jedino može ispuniti osvajanje zlata.

Prvenstvo će biti organizovano u četiri države (Rumunija, Izrael, Finska, Turska), a Srbija bi trebalo da čitav šampionat odigra u Istanbulu, s obzirom da će se završnica takođe organizovati u prestonici Turske.

– Očigledno je da je to samo jedan detalj, ali će pomoći. To nas rešava adaptacije i putovanja, kako nas, tako i navijača. Uopšte nije loše. Znamo koliko nas dug put čeka – istakao je selektor Đorđević u razgovoru za sajt FIBA.

Srbija će grupnu fazu odigrati sa Rusijom, Letonijom, Turskom, Velikom Britanijom i Belgijom, međutim selektor nije želeo da iz trenutne perspektive analizira rivale „orlova“.

– Idemo od utakmice do utakmice. Za nas će prvi duel na prvenstvu biti najvažniji u istoriji srpske košarke, a onda svaki sledeći još bitniji – jasan je Sale.

Bez obzira na konkurenciju na šampionatu, činjenicu da Turska neuporedivo bolje igra kada je organizator velikih takmičenja, selektor je nedvosmisleno poručio da je jedini cilj „orlova“ osvajanje zlatne medalje. Možda će to biti i osnovni argument koji će Đorđević upotrebiti tokom dugih pregovora sa Stefanom Markovićem u nameri da ga ubedi da reprezentativnu penziju odloži za najmanje jedno leto.

– Moramo da budemo mentalno spremni i izuzetno posvećeni jer to dugujemo navijačima i sebi. Verujem da ćemo biti pravi, želimo zlato i to svi moji igrači znaju – poručio je Đorđević konkurentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari