Inter zreo za evropski trofej 1Foto: EPA-EFE/ LARS BARON POOL

Inter je hit završnog turnira Lige Evrope koji se zbog kovida 19 igra u Nemačkoj.

„Neroazuri“ su u polufinalu deklasirali Šahtjor (5:0) i pokazali da su odlučni da posle deset godina ponovo podignu evropski trofej (u finalu Lige šampiona 2010. savladali Bajern 2:0).

Tumarao je Inter još od odlaska Žozea Murinja s klupe sa trenerima, igračima, pa čak i rukovodećim kadrom.

Kockice su sklopile tek prošlog leta kada je na mesto sportskog direktora angažovan Bepe Marota, čovek koji je smatran tvorcem Juventusovog povratka u vrh italijanskog i evropskog fudbala protekle decenije.

Angažovanje Antonija Kontea za trenera takođe se ispostavilo kao pun pogodak, uprkos mnogobrojnim kritikama da je u Seriji A previše lako prepustio Skudeto Juventusu.

Finale Lige Evrope protiv Sevilje u Kelnu (petak, RTS) moglo bi da pomogne Konteu da sa svog imena skine stigmu trenera koji je dobar samo za male utakmice.

Iako je sa Juventusom osvojio tri titule i jedan pehar Premijer lige sa Čelsijem, sadašnjeg stratega Intera pratio je glas da nije kalibar za velike mečeve.

Za Kontea se pričalo da ume da pripremi ekipu protiv malih i tako izgura prvenstvo, ali da zbog toga što ne ume da podnese pritisak velikih utakmica nije uspeo da ni sa „starom damom“ ni sa „plavcima“ iz Londona osvoji evropski pehar.

– Igrači su verovali u sebe i ovo je velika sezona. Radili smo veoma naporno i učili iz svake greške koje smo pravili. Još uvek nam je žao što smo završili drugi u Seriji A, ali smo sada u Ligi Evrope ispravili sve te greške iz prvenstva. Igračima sam rekao da naredna dva dana ne razmišljaju o finalu, neka se opuste i uživaju u ovom prelepom trenutku i velikoj pobedi nad Šahtjorom. Imaćemo u četvrtak dovoljno vremena da se pripremimo za finale, a Sevilja nam nije nepoznat tim, gledali smo sve vreme njihove partije – rekao je Konte.

Dvostruki strelac protiv Šahtjora Lautaro Martinez tvrdi da italijanski klub ima snage da uzme evropski trofej.

– Bilo je ovo neverovatno veče, nešto o čemu smo sanjali. Prošlo je dugo vremena kako nisam odigrao ovako dobro. U polufinalu smo dokazali da je Inter spreman za velike stvari. Spremni smo za finale, spremni smo za trofej – rekao je Martinez.

Argentinac tvrdi da španski rival u finalu nije jači od Intera.

– Sevilja je veoma snažan protivnik, ali nisu bolji od nas. Probaćemo da se odmorimo narednih dana i da se spremimo za ovaj posebni meč o kome sanjamo. Nadamo se da će sve proći kako treba i da će Inter odneti trofej kući – zaključio je Martinez.

Konte: Bitno je da sačuvamo tim

Za napadački tandem Intera Lautara Martineza i Romela Lukakua uveliko su zainteresovani mnogi evropski klubovi, uključujući i Real Madrid i Barselonu.

– Šta god da se desi, dobili ili izgubili finale, najvažnije je da sačuvamo ovaj tim za sledeću sezonu. Izgradili smo nešto veoma veliko i ne bi bilo dobro da se samo zbog dobre finansijske ponude sad sve raspadne – naglasio je Konte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari