Iskusniji će podneti teret 1foto STARSPORT

Novi ciklus košarkaških kvalifikacija za jedno veliko takmičenje gotovo da je identičan prethodnima. Više se, nažalost, priča i piše o onima kojima je bilo onemogućeno da na kratko evroligaške i NBA dresove, zamene nacionalnim, dok se „preostalima“ drže fige da ne zabrljaju u nameri da se plasiraju na naredno Svetsko prvenstvo.

Sa novim selektorom, Svetislavom Pešićem, reprezentacija Srbije započeće ciklus u kojem je prvi veći cilj obezbeđivanje mesta na Mundobasketu 2023. „Orlovi“ će uvodni megdan imati 25. novembra u hali „Aleksandar Nikolić“ protiv krajnje nepredvidive reprezentacije Letonije, a tri dana kasnije gosotvaće Belgiji.

Popularni Kari imaće u opticaju nekolicinu debitanata, čak šestoricu igrača iz Partizana i sijaset onih koji su se, psihički, odavno oprostili od reprezentativnog dresa.

Da FIBA nije uvele kvalifikacione „prozore“ iz samo njoj objašnjivih razloga, većina igrača koji će se suprotstaviti Letoncima i tri dana kasnije Belgiji, samo bi setno pevušila himnu „Bože pravde“ na tribinama ili gledajući uživo prenose reprezentacije Srbije.

U želji da na treninzima stekne uvid u sposobnosti pozvanih, selektor Pešić odlučio je da zadrži svih sedamnaest kandidata i da na dan utakmice odluči kojih će dvanaest „skinuti“ za duel sa baltičkim predstavnikom. Jedan od onih koji bi iskustvom i znanjem trebalo da pomogne saigračima, jeste i Rade Zagorac iz Partizana.

– Poznati su mi momci, saigrači, poznat mi je stručni štab iz ranijih akcija. Mnogo je poznatih lica i uvek je lepo biti ovde. Dosta igrača iz moje generacije, približnih smo godina, ima i novih momaka. Prirodno je da svako od nas ko je imao ranijih iskustava u kvalifikacijama ponese malo veći teret. To što smo sada prekinuli klupsku sezonu i ušli u novi sistem zapravo nije ništa novo za nas, to je samo realnost – istakao je kapiten Partizana.

Najbolji i najiskusniji reprezentativac, Miloš Teodosić opravdano je kasnio na okupljanje, delimično i zbog privatnih razloga. Njegovim odazivom sigurno se obradovao i Alen Smailagić, s obozirom na to da će imati prilike da u reprezentativnom dresu sarađuje sa jednim od najboljih plejmejkera u Evropi, naročito kada je u pitanju igra dva na dva.

– Osećaj je super, vidi se da se ovde svi dobro poznajemo. Super smo kao saigrači, stvarno je sve za poželeti. Ovo nam je tek drugi dan, sve je lepo počelo. Meni je ovo prvi put da igram, tako da slabije znam o protivnicima, ali verujem da su treneri pripremili sve za utakmicu. Meni je košarka košarka, bilo klub ili reprezentacija. Igraćemo košarku, biće ista emocija kod mene kao i uvek – naglasio je Smailagić.

Letonci „voćka čudnovata“

Iako i njima fale NBA igrači, kao i pojedini koji nastupaju u Evroligi, reprezentacija Letonije okupila je za kvalifikacije vrlo dobar sastav. Brojni igrači uspešno nastupaju uglavnom u u italijanskom i španaskom prvenstvu poput proverenog šutera Dairisa Bertansa (Betis), zatim talentovanog pleja Artursa Žagarsa (Huventud), njegovog imenjaka Strautinsa (Ređo Emmilija), Martinša Šteinbergasa (Manresa), Martinša Miersa (Slask), Rodionsa Kuruca (Partizan), Andrejsa Gražulisa (Trst) i nedavnog povratnika iz NBA, korpulentnog i 215 centimetara visokog centra Anžejsa Pasečniksa (Betis).

 

Radanov: Drago mi je što sam opet tu

Aleksa Radanov je letos prešao iz Crvene zvezde u Igokeu. U dosadašnjem delu sezone odigrao je više korektnih utakmica, a najefikasniju upravo protiv crveno-belih (14 poena). Na okupljanje reprezentacije Srbije stigao je raspoložen i motivisan: “  Drago mi je što sam opet tu i što imam priliku da se borim za svoju zemlju. Ove dve utakmice koje su pred nama nisu ni malo lake. Imamo malo vremena za pripremu i upoznavanje, ali pokušaćemo da izvršimo zadatke koji su nam zadati i da pobedimo oba meča. Kvalifikacije su specifične, jer je veoma malo vremena. Igrači dolaze iz drugačijih sistema, sa različitih strana sveta. Skupljamo se u nekoliko dana i pokušavamo da se uklopimo; da uspemo u što kraćem periodu da se naviknemo na novi sistem, da damo maksimum i da to na utakmici izgleda kako treba. Sve su to dobre ekipe, igrači na vrhunskom nivou. Igraju ozbiljne lige sa klubovima“, istakao je Aleksa Radanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari