ISSF odbacuje optužbe o laserskom oružju 1

Svetska streljačka federacija (ISSF) odbacila je optužbe o navodnom „tajnom dogovoru ISSF i MOK i pregovorima o uvođenju lasera”, a povodom promena olimpijskog programa u streljačkim takmičenjima na OI u Tokiju 2020. o kojima se proteklih meseci dosta pričalo, preneo je danas Streljački savez Srbije (SSS).

Svetska streljačka federacija (ISSF) je u februaru prihvatila predlog promena i prosledila Međunarodnom olimpijskom komitetu, podseća SSS.

Ali, u svetu streljaštva su se proširile nezvanične informacije da su u budućnosti planirane još korenitije promene. Naime, potpredsednik ISSF Lućiano Rosi je nedavno nacionalnim federacijama poslao pismo u kome je naveo da su generalni sekretar ISSF Franc Šrajber i potpredsednik Geri Anderson sa čelnicima MOK razgovarali o tome da bi takmičenja laserskim oružjem mogla da budu „budućnost streljačkog sporta”.

ISSF je saopštenjem reagovala na Rosijevo pismo i njegove kasnije napade na federaciju, objavljene u medijima u Italiji, o navodnom „tajnom dogovoru ISSF i MOK i pregovorima o uvođenju lasera”.

Svetska federacija odbacuje optužbe, ali navodi da je na sastanku Šrajbera i Andersona sa Sportskim odsekom MOK, održanom povodom promena olimpijskog programa, bilo reči o laserskom oružju. Naime, funkcioneri MOK su pitali o laserskom streljaštvu, s obzirom su upoznati da je ono uvedeno u modernom petoboju.

Kako je istaknuto u saopštenju, funkcioneri ISSF su na sastanku objasnili da ne postoji laserski sistem koji bi mogao da se koristi u takmičenjima u sportskom streljaštvu i da ISSF neće podržati eventualni predlog za uvođenje lasera.

„To je bio kraj diskusije. Ne postoji tajni dogovor niti su u toku pregovori o laseru”, saopštila je Svetska streljačka federacija, na svom zvaničnom sajtu, dodajući da nije bilo ni dogovora, ni pritisaka MOK o izbacivanju disciplina u gađanju oružjem sadašnjeg tipa iz olimpijskog programa. O tome, kako ističe ISSF, sa Međunarodnim olimpijskim komitetom nikad nije diskutovano.

Podsetimo, po predlogu koji je napravila specijalna komisija i koji su u februaru, na sastanku u NJu Delhiju prihvatili Izvršni komitet i Administrativni savet ISSF, sa olimpijskog programa bi bile skinute tri discipline: gađanje MK puškom iz ležećeg stava, MK pištoljem na 50 metara i disciplina dabl-trap u gađanju glinenih golubova, u kojima se takmiče samo muškarci. Ukoliko MOK prihvati predlog, a u cilju izjednačivanja broja muškaraca i žena na OI, umesto ove tri discipline bili bi uvedeni miksevi vazdušnom puškom, vazdušnim pištoljem i u trapu. (Kraj) Obradio D. Đ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari