Istim "oružjem" napasti Makabi 1Nikola Ivanović foto: Srđan Stevanović /Starsport

Neće to u taboru Crvene zvezde da priznaju javno, ali je svima postalo „toplo oko srca“ saznanjem da su nakon trijumfa nad Real Madridom i definitivno postali kandidati za mesto u plej-ofu Evrolige.

Na talasu novostvorenog optimizma, crveno-beli će večeras, posle svega 48 sati od duela sa Madriđanima, na istom mestu, nekadašnjem Pioniru, ugostiti Makabi, u okviru 29. kola najelitnijeg takmičenja. Na tabeli, bez ruskih klubova i njihovih rezultata, crveno-beli se nalaze na devetom mestu, sa istim brojem pobeda kao i osmoplasirani Monako (10), samim tim i dobrim šansama da se do kraja regularnog dela bore za poziciju u doigravanju.

Makabi je svakako među klubovima koji su najviše profitirali suspenzijom CSKA, Zenita i Uniksa. Od matematički „izgubljenog slučaja“ „preko noći“ su postali tim u zoni plej-ofa, na pozitivnom skoru 11-10. Uprkos evidentnom „čašćavanju“ Evrolige, ukoliko trenutna računica ostane verodostojna i posle 21. marta, do kada je rok da rukovodstvo najelitnijeg takmičenja „preseče“, Makabi je i ove sezone rezultatski i igrački daleko od reputacije kluba kadrog da se ravnopravno nadmeće za trofej u Evroligi.

Velikana iz Tel Aviva nedavno su zadesile i nedaće u vidu nezadovoljstva najekstremnijih navijača, koji su ispadanje u polufinalu Kupa doživeli kao „izdaju“ i neprofesionalizam igrača u meču sa gradskim rivalom Hapoelom.

Navijači su pokušali da provale u svlačionicu i obračunaju se sa košarkašima, a pritisak su im posebno podigli Amerikanci, koji su se u noći debakla našli u gradu, hedonistički raspoloženi. Na kraju, ceh je morao da plati Janis Sferopulos, koji se povukao sa mesta šefa struke.

Ambijent se nije u mnogome promenio od odlaska grčkog stručnjaka; glatko su poraženi od Efesa u Istanbulu, ispoljivši gotovo sve mane koje ih „krase“ praktično od početka sezone. Defanzivno, Makabi je jedan od najslabijih timova ove sezone, sa prosekom od skoro 80 primljenih poena.

Na gostovanjima su ostvarili svega tri pobede na 14 utakmica, a u proseku su primali gotovo 85 poena. S tim u vezi, Zvezda bi trebalo da meč dočeka kao favorit, bez obzira na veliku opterećenost igrača i hroničan umor. Ambicije Makabija na večerašnjem susretu zasnivaće se na individulanim napadačkim sposobnostima Skotija Vilbekina, pre svih, ali i Džejmsa Nanelija, Anta Žižića, Kenana Evansa i DŽejlena Rejnoldsa.

Očigledno je da mnoge stvari ne funkcionišu i da uprava ima silnih problema. Dokaz tome je i što nakon odlaska Sferopulosa nisu pronašli novo lice. Oded Kataš, slavni izraelski igrač, a danas sasvim korektan trener, odbio je ponudu da ekipu vodi do kraja sezone.

Navodno, Makabi ima želju da od juna angažuje Andreu Trinkijerija, međutim, suspenzijom Zenita, apetiti su mu porasli do mere da će na leto pokušati da nagovori Ćavija Paskvala da Rusiju zameni Izraelom.

Da kojim slučajem crveno-beli mentalno i fizički nisu preopterećeni potrošnjom iskazanom na mečevima sa Partizanom u nedelju i Realom u utorak, i odsustvom Markovića i Cirbesa, verovatno se pitanje pobednika ne bi ni postavljalo.

Uostalom, Zvezda je perfektnog učinka sa Makabijem u Beogradu na poslednjih pet mečeva. Ukoliko puleni Dejana Radonjića budu uspeli da iskontrolišu ritam, tačnije odigraju meč na manji broj poseda i time smanje produktivnost Makabija u igri na otvorenom terenu ne bi trebalo da bude neizvesnosti.

Sa Žižićem i Rejnodsom, Makabi ima centarsku snagu i kvalitet na niskom postu, ali ne i umešne i kolektivno nastrojene bekove u igri dva na dva. Izraelci su na 15 timskih asistencija po meču, Vilbekin je sa 4,4 dodavanja u proseku najbolji kreator, ali je i veliki potrošač lopti, o čemu svedoči i podatak da za tri ima pokušaja koliko i ostatak igrača iz spoljne linije zajedno.

Zvezda defanzivno ima mnogo načina na koje može neutralisati napadačke kvalitete nesporno dobrih individualaca Makabija, što je i pokazala na poslednjem gostovanju u Tel Avivu.

Rezultati i tabela

29. kolo

Fenerbahče – CSKA odloženo

Crvena zvezda – Makabi 19.00

Alba – Olimpijakos 20.00

Asvel – Baskonija 20.00

Real – Milan 20.45

petak

Zenit – Panatinaikos odloženo

Žalgiris – Barselona 19.00

Monako – Efes 20.00

Bajern – UNIKS odloženo

1. Barselona 18-4, 2. Real 16-6, 3. Milan 16-6, 4. Olimpijakos 15-7, 5. Efes 12-9, 6. Bajern 12-10, 7. Makabi 11-10, 8. Monako 10-13, 9. Crvena zvezda 10-12, 10. Fenerbahče 9-13, 11. Alba 8-12, 12. Baskonija 8-15, 13. Asvel 7-15, 14. Žalgiris 6-16, 15. Panatinaikos 6-16…. Zenit, CSKA, UNIKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari