Istorijski dan za klub iz Andore: Posle svih 17 poraza u kvalifikacijama za takmičenja UEFA prva pobeda ostvarena na Kosovu (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

U Ligi šampiona igraju se revanši prvog kola kvalifikacija u kojem učestvuju nacionalni prvaci iz najskromnijih fudbalskih zemalja Evrope.

I s takvim statusom klub UE Santa Koloma se ponosi.

Osnovan je 1986, a u prošloj sezoni je prvi put postao šampion Andore, čija je fudbalska federacija član UEFA od 1996.

Tako je stekao pravo da debituje u kvalifikacijama za vodeće klupsko takmičenje evropskog fudbala i ispisao je klupsku istoriju.

Protivnik mu je bio Balkani iz Suve Reke s Kosova, koji je ostvario pobedu s 2:1 u prvoj utakmici na Nacionalnom stadionu u gradu Andora la Velja, središtu male pirinejske države.

U revanšu u Podujevu, gde je Balkani, učesnik prošle Lige konferencije, bio domaćin, gosti su načinili podvig.

Pogotkom u drugom minutu nadoknade vremena izborili su se za produžetke.

Pošto je u dodatnih pola sata svaki tim postigao po gol, pristupilo se izvođenju penala, a zastupnik Andore je posle sedam serija prošao dalje sa 6:5.

 

I da je ispao, u njegovim klupskim analima bi bilo upisano da je ostvario prvu pobedu pod krovom UEFA posle poraza u svih 17 prethodnih utakmica. Prvih 14 su bile u kvalifikacijama za Ligu Evrope (2011-15, 2017-18), a dve zatim u predtakmičenju za Ligu konferencije (2023).

Sledeći rival mu je Midtjiland, prvak Danske.

Prvi meč je sledeće nedelje u Andori.

 

UE Santa Kolomu treba razlikovati od svog varoškog rivala i vršnjaka Santa Kolome, višestrukog državnog šampiona, koji isto nosi ime po gradiću na dva kilometra od glavnog grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari