Istorijski dani Nikole Jokića 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Uz subotičke, somborski tamburaši imaju najdužu tradiciju postojanja u Vojvodini.

Možda će u slušalicama verovatno najpoznatijeg Somborca ikada (uz svo poštovanje prema svima, od Laze Kostića do Milana Konjović) „odzvanjati“ neka od poznatih tamburaških melodija dok se bude spremao za sedmi meč polufinala Zapadne konferencije, koji je na programu u noći između utorka i srede (3.00).

Denver je u vezanim partijama na nesvakidašnji način, gubivši u petoj 16, a u šestoj čak 19 razlike, došao nadomak podviga koji niko nikada nije uradio – da dve uzastopne plej-of serije reši u svoju korist nakon odnosa u pobedama 1:3.

Denver je u prvoj rundi izbacio Jutu posle „majstorice“, postavši tek deseti tim od osnivanja NBA lige koji je preokrenuo ishod u plej-of seriji, nakon što je u istoj gubio sa 1:3 u pobedama, a posle simultanke Jokića izražene u 34 poena, 14 skokova i sedam asistencija Nagetsi su u poziciji da na identičan način obezbede prvo konferencijsko finale još od takmičarske 2008/09.

Svašta su američki novinari, računajući tu i one koji na godišnjem nivou zarađuju nestvarnih milion dolara, pisali o perspektivi kluba iz Kolorada, rukovodeći se rezultatima i kvalitetom igre Denvera tokom plej-ofa u Orlandu (Majkl Meloun smatran je bivšim trenerom, a Čonsi Bilaps određen za njegovog naslednika…).

Bez Vila Bartona i Gerija Herisa (propustio prvih pet utakmica plej-ofa) Nagetsi su se najviše mučili defanzivno (dugo bili najlošija odbrana u doigravanju), međutim oporavkom i postepenim povratkom u formu bivšeg studenta Mičigen Stejta Nagetsi su u seriji protiv Klipersa u znatnoj meri smanjili broj primljenih poena na 100 poseda (115).

Neverovatnu vitalnost demonstrirali su u petom i šestom susretu, u kojima su nadoknadili minus koji je za tako iskusnu ekipu poput Klipersa trebalo da predstavlja garanciju prvog plasmana u konferencijsko finale u istoriji kluba.

Računajući i prethodnu sezonu, Nagetsima je serija protiv kluba iz Los Anđelesa, ukupno četvrta koju će rešavati u „majstorici“.

U prethodne tri, izgubili su „samo“ onu odigranu sa Portlandom u prošlogodišnjem polufinalu Zapadne konferencije.

– Gubili smo 16 u prošloj utakmici, protiv Jute smo jednom isto gubili 16. Ne želimo da budemo u toj poziciji, ali smo očigledno dobri u njoj. Šalim se. Promena u trećoj četvrtini je bila neverovatna, tu je bila odbrana, ceo tim je igrao dobro. Odlično za sve nas – ni sam Jokić nije znao kako da objasni razloge velikih preokreta Denvera.

Uprkos očajnom nastupu u poslednje dve četvrtine šeste utakmice (samo 35 poena), Nagetsi će u majstorici naspram sebe imati drugi najefikasniji napad u plej-ofu (116,1 poen na 100 poseda).

Ne bi trebalo, kao u poslednjem susretu, da rivalu u prvoj četvrtini dozvole čak 10 poena iz kontranapada.

Nagetsi su na poslednja dva meča za tri u proseku šutirali impresivnih 46 odsto; uz 23 asistencije pokazali da mogu imati dobar „spejsing“ i protok lopte koji se ne završava, isključivo, prodorima do kraja Džamala Mareja, odnosno šutevima maestralnog Nikole Jokića.

Ispred Džordana, Medžika, Birda

Nakon šeste utakmice protiv Los Anđeles Klipersa, Nikola Jokić u jednom statističkom podatku nadmašio je čak i najveće asove u istoriji NBA lige. Naime, nijednom igraču u NBA istoriji nije bilo potrebno manje plej-of utakmica (27) da u njima postigne 600 poena, da uhvati 300 skokova i da ostvari 150 asistencija.

Prilika za četvrto finale

Od 1976. godine, kada su postali deo integrisane NBA lige, Denver Nagetsi su u klupskoj istoriji samo u tri navrata igrali konferencijsko finale. Klub iz Kolorada prvi put se plasirao u finale Zapadne konferencije 1977; u preostala dva izbacivali su ih Los Anđeles Lejkersi – u sezoni 1984/85, odnosno 2008/09 kada su predvođeni Karmelom Entonijem eliminisani od „jezerdžija“ sa 4:2 u pobedama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari