Italija će stati 1Foto: Printscreen

Prva utakmica osmine finala pokazala je da je Danska vrlo dobra reprezentacija, sa fudbalerima rasutim po mnogo jakim evropskim klubovima, a poseban momenat njihovog plasmana u sledeći krug je spektakularan prvi gol.

Sa druge strane, treba biti realan i iskren pa reći da Vels nema izrazit kvalitet, još kada mu kapiten – naš dragi golfer iz Madrida – celu utakmicu bude nezainteresovani i nemi posmatrač, a dobijeni crveni karton olakša stvari protivniku… Onda dobiješ  zasluženih 4:0 za Dance, međutim too much ubedljivih za moj pojam.

Meč nije doneo neki vrhunski fudbal, sa puno presinga i još više šansi od viđenih, to očekujem u četvrtfinalu i polufinalu, ali je zato milioniti put dokazao da se može i mora bez onoga koga nema. Koliko god taj pojedinac bio bitan za tim.

Hteli ne hteli, Danci su se morali sabrati i skupiti posle Eriksonove golgote, dok je njegovo ispadanje sa prvenstva probudilo druge momke, pre svega ona sa klupe.

Pišem ovo na dan utakmice Holandije i Češke, satima pre nego što su Danci saznali sledećeg protivnika, ali apsolutno uveren da to ne može biti Češka. Kao što nemam dilemu da će suvi fudbalski talenat biti na strani Holandije. Videćemo da li i kako će mu Danci doskočiti.

Italijani kao Italijani, očekivano je bilo da na EURO i dalje gledamo organizovanu ekipu sa Apenina, pelcovanu protiv srljanja, vernu svojoj igri na rezultat… mada su imali sreće sa VAR-om, tj. poništavanjem pogotka Austrijanaca.

Iznenađujuće je samo to da nisu u prvih 90 minuta rešili pitanje pobednika nego su morali sačekati produžetke. Toliko su takmičarski našpanovani da imam utisak da bi potpisali da više ne daju nijedan gol do kraja šampionata, mada su ih se napostizali u prvoj fazi, samo da ih više ne primaju.

Vidim da ih svi, odjednom, vide kao veoma ozbiljnog kandidata za titulu, poštujem i ja njihovu seriju od 31. utakmice bez poraza, ali imam osećaj da će stati kada bude najpotrebnije. Da kada ih jednom neko otvori da će to biti početak kraja „azura“.

Pa, opet, nezahvalno je prognozirati kada se svako malo igrači povrede ili zaraze korona virusom, kao Ivan Perišić iz reprezentacije Hrvatske.

Uzgred, želim Španiji da pobedi naše komšije. Ne navijam više za njih, od kada su me baš, baš iznervirali onakvom zagrebačkom proslavom drugog mesta na Svetskom prvenstvu. Politici nije mesto u sportu.

Autor je bivši fudbaler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari