Ivan Bogunović (mondo.rs): Mogu da zamislim četiri-pet ekipa na prvom mestu 1

Da su Amerikanci ostali na samo dva-tri otkaza, sada bismo 95 odsto bili sigurni da oni uzimaju zlato i gledali bismo kako se ostali bore za polufinale i preostale dve medalje.

Zagrevanje za Svetsko prvenstvo nastavljamo razgovorima sa novinarima koji godinama prate košarku. Oni su ti koji po službenoj dužnosti moraju da znaju šta se dešava i zato su odlični sagovornici za Specijalno izdanje Danasa „Mundobasket.

Sagovornik danas je Ivan Bogunović dugogodišnji novinar sajta mondo.rs.

Da li se može reći da je veliki broj ekipa izjednačen po kvalitetu?

Apsolutno. Prvenstvo bi bilo još zanimljivije i lepše za publiku da nije bilo toliko otkaza i povreda. Tu mislim na sve hendikepirane reprezentacije osim Amerikanaca, jer oni i treba da budu slabiji nego što je optimalno da bi takmičenje bilo potpuno neizvesno. Da su oni ostali na samo dva-tri otkaza, sada bismo 95 odsto bili sigurni da oni uzimaju zlato i gledali bismo kako se ostali bore za polufinale i preostale dve medalje. Ovako mislim da ima osam ozbiljnih kandidata za medalje i četiri-pet ekipa koje mogu da zamislim na prvom mestu.

Ko su favoriti za osvajanje medalja i zašto?

Srbija, Španija, Australija. Način na koji su se Amerikanci okupili, kako se pripremaju i koliko su individualno i timski bez iskustva na internacionalnim takmičenjima, stvorio mi je jak osećaj da u četvrtfinalu mogu da ispadnu od Australije, Litvanije ili Francuske, pošto su im to potencijalni protivnici. Mi i Španci imamo povoljan žreb prve dve grupne faze i možemo do četvrtfinala da dođemo sa manje stresa i utrošene energije od ostalih, što onda može da bude bitno, pa i presudno, u „nokaut“ utakmicama. A i bez toga bih dao prednost Srbiji i Španiji u odnosu na Francusku, Grčku, Litvaniju – zbog igrača, trenera, načina igre, tradicije, uvek prisutne ambicije da se uradi nešto veliko…

Ivan Bogunović (mondo.rs): Mogu da zamislim četiri-pet ekipa na prvom mestu 2
Ivan Bogunović. Foto: Privatna arhiva

Koja reprezentacija bi mogla da iznenadi?

Kanada bi bila iznenađenje ako dođe do četvrtfinala, jer je od potencijalno prejakog sastava došla do osrednjosti, bar „na papiru“. Argentina ima prostora da iznenadi jer objektivno ima najlakši žreb u istoriji Mundobasketa, bar do četvrtfinala. Onda u jednoj utakmici protiv nas ili Španaca može da napravi podvig i dođe među četiri najbolje ekipe na svetu, gde objektivno ne bi trebalo da bude.

Od kojih igrača se očekju da naprave zapaćene role na SP?

Mislim da tu nema nekih tajni. Nikola Jokić je najbolji košarkaš turnira i verujem, ključna razlika u korist naše reprezentacije. Igrači od kojih očekujem mnogo su Rudi Gober i Evan Furnije iz Francuske, Litvanac Jonas Valančunas, Crnogorac Nikola Vučević, videćemo koliko će grčki selektor izvući iz Janisa Adetokunba, koji u FIBA takmičenjima definitivno nije sila kao u NBA ligi. Peti Mils iz Australije je u pobedi nad SAD u prijateljskom meču takođe pokazao da može da bude jedna od zvezda SP, Španci imaju aktuelnog NBA šampiona Marka Gasola, pa Serhija Ljulja za koga nisam siguran koliko mu je „goriva“ ostalo… I da se vratim na Srbe – odmah uz Jokića su Bogdan Bogdanović i moj lični favorit Nemanja Bjelica, iliti „Professor Big Shots“, kako su ga nazvali u Minesoti dok je briljirao na EP 2015!

Da li postoje neki timovi koji ne leže Srbiji?

Iskren da budem, nemam na osnovu čega da kažem ko nam ne leži, jer smo ih u pripremnom periodu sve pobedili (pišem ovo pre meča protiv Francuske, kojim završavamo pripremni period). Možda fizički jake ekipe kao što su Litvanija ili Francuska? Imamo kreativnost kakvu nema niko, imamo odbranu, ofanzivnu i defanzivnu tranziciju, šut, visinu… Samo da se Vladimir Lučić potpuno oporavi i da se niko drugi ne povredi. I ako mogu da poželim još jednu stvar, da Vasilije Micić ubaci u veću brzinu. U svakom slučaju mislim da navijači Srbije mogu bez mnogo brige da siđu do prodavnice po piće i grickalice i da se zavale u fotelju ispred TV.

Šta je uspeh za Srbiju?

Svaka medalja je uspeh, ali nadam se prvom zlatu u Đorđevićevoj eri i prvom od Indijanapolisa 2002. Posle četiri izgubljena finala, deluje mi da je „red“ da se to desi, mada u sportu ne postoji ta vrsta garancije, da ako si 10 puta bio blizu, da ćeš jedanaesti put uspeti. Od četvrtfinala je uvek sve moguće, a od polufinala će definitivno odlučivati nijanse.

Najbolje reprezentacije u košarci koje si gledao do sada?

Jugoslavija 1989, SAD 1992, Argentina 2004, Španija 2008…

Najdraži momenti sa velikih takmičenja.

Celo SP u Španiji 2014. jer sam kao izveštač bio deo njega, a naša reprezentacija je napravila ogroman uspeh, i to na specifičan način, podižući se kroz takmičenje, tako da je posle problema u grupi i tri poraza u pet mečeva, od osmine finala odigrala tri fenomenalne utakmice i tek onda ustuknula pred objektivno prejakim protivnikom. Kad se setimo da su za SAD igrali Harden, Kari, Tompson, Irving, Kazins… jasno je da smo sa pravom mogli da se nazovemo „prvacima ostatka sveta“. Bonus je što se sve to dogodilo u prelepoj zemlji, kojoj bih ja dao da organizuje svako drugo svetsko i evropsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari