"U normalnom svetu postoje pravila, tamo je za razliku od ovde sudija svetac": Ivan Golac o suspenziji Aleksandra Mitrovića 1Foto: EPA-EFE/Clive Rose / POOL EDITORIAL USE ONLY

Fudbalska asocijacija Engleske kaznila je napadača Fulama Aleksandra Mitrovića sa osam utakmica suspenzije i novčano sa 75.000 funti zato što je nasrnuo na sudiju tokom utakmice FA kupa sa Mančester junajtedom.

Na meču koji je odigran 19. marta srpski reprezentativac je najpre odgurnuo arbitra Krisa Kavana, a zatim mu uputio i niz uvreda, nakon čega je dobio crveni karton. Iako su pojedini engleski mediji tražili da se kazni suspenzijom do kraja sezone, napadač Fulama će imati pravo nastupa u poslednja tri kola.

"U normalnom svetu postoje pravila, tamo je za razliku od ovde sudija svetac": Ivan Golac o suspenziji Aleksandra Mitrovića 2
foto Peđa Milosavljević /Starsport

Bivši proslavljeni igrač Partizana i Sautemptona Ivan Golac dobro je upoznat sa kulturom i tradicijom igranja u Premijer ligi, a za dnevni list Danas ističe da iz ove situacije Aleksandar Mitrović može mnogo da nauči, kao i da je mogao da bude suspendovan na mnogo više utakmica.

Da li je kazna prestroga?

– U normalnom svetu postoje pravila. Tamo je sudija svetac. Ovde to može da se radi. Tamo ne. To što je uradio je neodgovorno i prema saigračima. Zamislite da se bore za opstanak. Ili za titulu. I da ga nema u ključnih osam kola šampionata. Kazna je blaga za ono što je uradio.

Da li su Englezi strožiji prema strancima nego prema domaćim igračima?

– Ne. Na Ostrvu postoji kodeks ponašanja. Pravila su veoma jasna. Na planeti nema poštovanja prema sudijama. To sve ide od klubova. Ipak u Engleskoj je sve drugačije. I čudi me kako to Mitrović nije to do sada naučio, nije od juče u Premijer ligi.

Koliko ovakva kazna može da utiče na njegovu karijeru, da li će neki klub da odustane od njegovog dovođenja?

– Mediji inače dosta izmišljaju, međutim video sam priču da je Junajted odustao od njegovog dovođenja nakon ovoga. Mene to nije iznenadilo, sigurno je da je klub takve veličine odustao od njegovog dovođenja. On više nije mlad igrač. Da je jeste, možda bi ga i doveli, pa pokušali da istrpe njegove „dečije bubice“. Kada kupujete igrača vi očekujete da doprinosi ekipi iz kola u kolo. A ne da zbog svoje nepromišljenosti bude kažnjen osam utakmica neigranjem. Za njega je sezona praktično završena.

Kakav će sad biti njegov status u Premijer ligi?

– Ostrvo je veoma specifično. Pozdravlja znanje, srčanost, džentlmenstvo. A on je ovakvom reakcijom ka sudiji pokazao sve suprotno. Definitivno mu neće biti lako. Pogotovo od strane sudija. A i sad igrači drugih ekipa znaju za ovo, pa će možda ići na neku provokaciju Aleksandra Mitrovića. To je isto kao kad bi šutnuo policajca na ulici zato što mu se nije nešto dopao. Mora mnogo da razmišlja pre nego što se povuče neki potez ili uradi nešto slično. Nema sumnje da će svaki naredni njegov prekršaj biti pod lupom ostrvske javnosti.

Da li ste Vi imali ikakvih problema dok ste igrali u Premijer ligi?

– Ne. U moje vreme su igrači bili disciplinovani. Ja se doduše sećam jedne anegdote protiv Arsenala kada sam se pošteno izvikao na jednog saigrača zbog njegovih katastrofalnih odluka na utakmici. I ne samo da sam se na njega izvikao nego sam mu svašta rekao, a uz to sam ga i sočno psovao. Međutim nisam video sudiju koji mi je sve vreme stajao iza leđa i samo slušao šta govorim saigraču. U jednom trenutku me je pozvao na stranu i rekao mi je da ako do kraja susreta još jednom to uradim, da sam izađem iz igre u svlačionicu. U to vreme ste mnogo lakše mogli da završite pred Disciplinskom Komisijom, nego je mene spasilo to što sam sve što sam imao rekao saigraču u lice, a onda smo odnose brzo izgladili u svlačionici pa nikakve dalje akcije ni istrage nije bilo protiv mene.

Da li je možda bolje da promeni sredinu na leto i ode u neku drugu „ligu petica“?

– Ne verujem da bi sudije u Nemačkoj, Italiji i Španiji to trpele. Takvo ponašanje se nigde ne toleriše.

Da li može da nauči nešto iz svega ovoga?

– Može. Da je to sve bilo sa nekim igračem iz druge ekipe, pa čak i da su se potukli na terenu, dobio bi mnogo manju kaznu. Uveren sam u to. Možda bi dobio tri utakmice suspenzije, ne više od toga, siguran sam. To će ga sve jako skupo koštati. Svaki menadžer će da razmisli da li će angažovati ili ne. Možete li da zamilsite da neki drugi igrač ili napadač u timu prosto „eksplodira“ u narednih mesec i po dana? Kada se Mitrović vrati za poslednja dva kola tekuće sezone koga će trener uvrstiti u prvu postavu? Bojim se da će prednost dobiti napadač koji je u formi. I to će biti jedna vrsta škole za Mitrovića. Sa druge strane poprilično me je iznenadio Fulam koji je začuđujuće tih ovih dana. Obično i klub sankcioniše igrača u ovakvim situacijama. Barem ukidanjem višenedeljne, ako ne već višemesečne, plate. Tako je makar bilo u moje vreme. Moguće je da su se danas promenila „pravila igre“. Ako je tako onda je to loša vest jer su se pravila igre promenila nagore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari