Ivan Paunić, košarkaš Lokomotive Kuban, o neizvesnosti zbog situacije u Ukrajini: Sve se raspalo u jednom danu 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

U Evroligi i Evrokupu učešće ruskih klubova je suspendovano do kraja marta i u tom intervalu CSKA, Zenit, UNIKS i Lokomotiva mogu da takmičarsku formu održavaju u okviru regionalne VTB lige. Ivan Paunić, nekadašnji reprezentativac Srbije i član Lokomotive Kuban, neposredni je svedok poslednjih dešavanja prouzrokovanih ratom u Ukrajini.

– Promene su gotovo svakodnevne. U sredu smo imali sastanak u klubu posle kojeg je delovalo da je situacija pod kontrolom i da ćemo ostati u kompletnom sastavu. Onda su nas dan kasnije ponovo pozvali da se svi okupimo, saopštivši nam da je finansijska situacija značajno otežana naglim padom vrednosti rublje što bi moglo da dovede do kašnjenja sa isplatama plata. Dat je kratak rok da se inostrani igrači izjasne, pre svega Amerikanci, da li pod takvim okolnostima žele da ostanu ili ne. Svima je data mogućnost da napuste klub. Uskoro ćemo se ponovo sastati kada bi trebalo da bude jasnije u kakvom ćemo sastavu nastaviti sezonu. Iskreno, nisam previše optimističan. Poznajući mentalitet i navike Amerikanaca, bilo bi pravo čudo da ostanemo kompletni – kaže Paunić za Danas.

Petorica srpskih trenera nalazi se u stručnom štabu Lokosa, dok je Paunić jedan od čak devetorice inostranih igrača.

Do četvrtka je postojala nada da bi ekipa mogla u kompletnom sastavu da dočeka nastavak VTB lige, iz koje je, u međuvremenu, istupio estonski Kalev, dok je poljska Zjelona Gora suspendovala učešće u narednih par nedelja.

– Kod nas u Krasnodaru je mirno, do 25. marta treba da saznamo hoćemo li nastaviti sa učešćem u Evrokupu. S tim u vezi, kalendar takmičenja u VTB koncentrisan je na mart, u nadi da bismo svi mogli da se vratimo u Evroligu i Evrokup i da u tom slučaju budemo rasterećeni obaveza u regionalnoj ligi – objašnjava Paunić i kaže da će u VTB ligi ligi sada učestvovati samo ruski klubovi, uz beloruski Cmoki.

Najveći ruski klubovi uložili su ogroman novac, ne sluteći da bi u jednom danu moglo gotovo sve da se raspadne.

– Postoji bojazan da bi moglo da bude sve gore i gore. Amerikanci su naročito osetljivi na ovakve promene i dešavanja i ne verujem da će neko od njih ostati. Pritom, pojedinci poput Džonatana Motlija imaju unosne ponude Baskonije i Makabija i u takvim okolnostima teško je uopšte očekivati da će razmišljati o ostanku. Veoma mi je žao što se politika umešala u sport. Mnogim sportistima su time uskraćene ambicije, raspršeni snovi. Zamislite samo kako je sportistima u individualnim sportovima koji sada uopšte ne znaju ima li smisla pripremati se za takmičenja. Zamislite samo kako je gigantima poput CSKA, Zenita, Uniksa kojima su se svi planovi raspali u jednom danu.

Ni okolnosti u regionalnoj VTB ligi nisu stabilne, naprotiv. Zbog istupanja Kaleva, odnosno privremenog izlaska Zjelone Gore, postoji mogućnost da mesta popune predstavnici iz ruske Superlige.

– Nas već u subotu očekuje meč sa Jenisejem u Krasnojarsku a ne znamo u kojem ćemo sastavu krenuti na put. Zbog blokade vazdušnog prostora mnogi aerodromi ne rade pa je plan da prvo krenemo vozom do Sočija, onda da tamo pređemo na avion pa da potom određeni deo puta pređemo autobusom kako bismo opet uhvatili let za Krasnojarsk… U svakom slučaju, očekuje nas put od nekih devetnaest sati. U normalnim okolnostima, do Krasnojarska bismo putovali pet sati avionom.

Kao neko ko je i sam doživeo ratna dešavanja u svojoj zemlji, Paunić apsolutno razume složenost situacije i apeluje na mir.

– Svi mi želimo da se rat što pre završi i da civili više ne stradaju. Uzdamo se u pregovore i verujem da će se dve strane uskoro dogovoriti i da će prestati ratna dešavanja – poručio je iskusni srpski košarkaš.

Plan mi je da ostanem

U odnosu na američke kolege, Ivan Paunić još uvek ne razmišlja o tome da napusti Krasnodar i vrati se u Srbiju.

“Još uvek nisam razmišljao o tome da se porodično vratimo za Srbiju. Sin mi ide u vrtić, porodica mi je dobro, tako da za sada sigurno ostajemo. Jedino ukoliko se nešto radikalno ne bude desilo, mislim da ću nastavak sezone dočekati u dresu Lokomotive”, poručio je Paunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari